Предлагат поета Марин Бодаков за почетен гражданин на Велико Търново

Публикувано на вт, 21 февр. 2023
712 четения

Представители на културната общност във Велико Търново внасят предложение във Великотърновския общински съвет поетът Марин Бодаков да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ . Вносители са Елена Димитрова и членовете на сдружение „Дупини”.
„Много е трудно да се говори за Марин Бодаков в минало време, затова ние няма да го направим.
Марин Бодаков (1971-2021) е наш съгражданин с много признати таланти. Поет, литературовед, доцент по журналистика, редактор, общественик. Автор на девет книги със стихове, на литературно-исторически изследвания, свързани със стари търновски автори, на оперативна критика и есеистика в най-четените периодични издания за литература и култура.
Човек с открита и ясна демократична позиция по обществените дела.
Един от най-видните представители на поетическото поколение на 90-те години, със свои идеи, почерк и индивидуален творчески глас”, посочват в предложението си вносителите на текста.
Те определят поета като интелектуалец от висока проба, достоен търновец с национален ръст, който никога не е забравял да подчертае връзката си с родния си град и по всякакъв начин е подпомагал развитието на културната му идентичност. С доцентурата си например той по достоен начин възражда спомена за забравения, роден в Търново, литературен критик Йордан Маринополски.
„Марин Бодаков преди всичко е голям съвременен поет, направил много и за популяризирането на други български и чужди автори в качеството си на литературен журналист. На него и на неговия превод българската публика дължи познанството си с финландската поетеса Хели Лаксонен, която гостува във Велико Търново, на него дължим и срещите си с едни от най-големите европейски интелектуалци”, пише още в предложението.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново