Почитат Радко Радков с литературен форум и изложба

Публикувано на пт, 24 Ян. 2020
169 четения

С национален литературен форум и изложба Велико Търново ще почете поетичния гений Радко Радков. Двете събития ще се проведат на 31 януари, когато се навършват 80 години от неговото рождение. Техен домакин ще са Изложбени зали “Рафаел Михайлов”.
Форумът “Литературно Търново” ще бъде на тема “И словото е истинският свят”. Поетично-музикалната програма ще включва творби на поета, а негови близки и приятели ще разкажат спомени за живота на бележития търновски интелектуалец. Началото е насрочено за 16 ч. Половин час по-рано пред Факултет Изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” ще бъде открита и тематична изложба.
Литературният форум е под патронажа на Даниел Панов, кмет на Община В. Търново. Организатори на двете събития са Читалище “Надежда” в старата столица, Община В. Търново и Инициативен комитет “Радко Радков”. Партньори на инициативата са ВТУ, Регионална библиотека “П. Р. Славейков”, МДТ “К. Кисимов” и Къща-музей “Ем. Станев”.
Радко Радков е роден във В. Търново на 31 януари 1940 г. Като поет и драматург е автор на множество поеми и на над 20 исторически драми в стихове, поставяни в страната и в чужбина. Във Великотърновския университет преподава класически езици. От 1973 до 1979 г. е завеждащ Дома за литературно творчество към Окръжния комитет за култура в болярския град. Член е на Съюза на българските писатели. Радков е единственият творец в света, двукратен носител на Международната Наполеонова награда “Солензара” в Сорбоната. Удостоен е със званието “Кавалер на френската култура”. Носител е на Кръста на Френската академия на науката за литература и изкуство. Лауреат е и на множество национални награди. През 2012 г. във великотърновската “Алея на творците на България” в местността Боруна е открит паметен знак, посветен на поета. Радков умира на 1 септември 2009 г. в родния си град на 69-годишна възраст.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново