Почетният гражданин на Лясковец Стоян Цонев представи новия си исторически роман

Публикувано на пт, 29 сеп. 2023
175 четения

Новият исторически роман на джулюнския писател Стоян Цонев “Самси Бойчо, вехта войвода”, беше представен в библиотеката на лясковското читалище “Напредък”. Отпечатването на най-новата книга на твореца стана възможно и с помощта на общинското ръководство по предложение на кмета д-р Ивелина Гецова и чрез одобрение на средства за издаването ѝ на заседание на Общинския съвет. За представянето на романа в лясковската библиотека се събраха читалищни и музейни дейци, общественици, литератори, историци, почитатели.
82-годишният творец е родом от Джулюница, но в момента живее и твори в Трявна. В родното си село завършва основното си образование, впоследствие учи в Техникум по дърворезба и вътрешна архитектура в Трявна. След казармата работи и твори в Джулюница като редактор и художник на местния вестник-бюлетин. Става член на читалищното настоятелство, отговаря за читалищната и културна дейност, активен театрал, сценарист и художник. По-късно се мести в Трявна със семейството си, а през 1976 г. завършва висшето си образование във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “История”. От 1979 г. до пенсионирането си работи като главен редактор на вестник “Тревненска седмица”. Историк по професия, човек на творчеството по призвание – художник, дърворезбар, редактор, който след пенсионирането си стартира и своята писателска кариера.
Творчество на Цонев е свързано с историята на село Джулюница и родния край, както и с Трявна, и е изпъстрено с митове и легенди и със славното градинарско минало. След първия му издаден роман “Трева под копитата” през 1984 г. следват сборници с разкази, историческата трилогия “Величието на Дуло”, “Битката при Бористенес”, “Канас новиги Безносия” и “Тангра вижда”, “Синовете на Имеон” – исторически романи, както и етюдите “А утрото е далече”, романът “И пак умират звезди”, “Ахчийски номера” – кулинарни мурафети, юбилейният сборник “Избрано”, “На бял камък не стъпих” – изповед, “Под знака на телеца” – записки, сборникът с митове и легенди “Бодлите на дявола”, а през 2022 г. излезе сборникът с пътеписи “Пътища неведоми”. Последният му труд – историческият роман, който видя бял свят само преди два месеца “Самси Бойчо, вехта войвода”, разказва за трима братя Петър, Бойчо и Георги, които произхождат от рода на тревненските колиби Цепераните. В центъра на повествованието стои образът на Бойчо войвода – български хайдутин и народен закрилник, хайдутувал от 20-те до 50-те години на 19 век. Книгата е написана с характерен за времето си език, в нея се проследяват лица и събития от мрачните за България времена – кърджалийското нападение на Трявна, Руско-турските войни от 1806-1812 г. и 1828-1829 г., Гръцката и Велчовата завера. Динамично пътуване в историята на това размирно за Балканите и цяла Европа време ни повежда в търсенето на верния път, по който българският народ трябва да премине, за да стигне до така желаната свобода. С новата историческа книга авторът ни връща в онези времена на робство и борби, в трудните години, които трябва да се помнят от поколенията, за да се съхраняват корените, българщината и гордостта от достойната гибел на нашите борци за свобода.
Роденият в Джулюница творец е дългогодишен член на Дружеството на писателите, член на Съюза на независимите писатели в България, член на Съюза на българските журналисти. За активната си творческа дейност е печелил множество награди – Национална награда златен медал за проза, Награда за най-добър разказ, посветен на родния край, Специална награда от Първи национален конкурс за разказ, Награда “Златно перо” от Съюза на българските журналисти, златен медал за творчество от Съюза на независимите писатели и много др. През 2022 г. Стоян Цонев бе обявен за Почетен гражданин на Община Лясковец за принос в областта на културата.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново