Популярни личности гостуват във В. Търново за “Фоайе на книгата”

Публикувано на ср, 14 апр. 2021
864 четения

Популярни личности идват за тазгодишното издание на “Фоайе на книгата” във В. Търново през април. Писателите Захари Карабашлиев и Здравка Евтимова, композиторът и музикант Стефан Диомов и пътешественикът и телевизионен водещ Симеон Идакиев ще се срещнат с почитателите на литературата и ще представят своите най-нови книги. Гости в старата столица ще бъдат представители на редица издателства, художници, музиканти и др. Предстои представяне на редица гостуващи изложби и музейни експозиции. Домакини на литературния форум, който е и своеобразен празник на изкуствата, са Изложбени зали “Рафаел Михайлов” и Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново.
Проявите започнаха още на 2 април с изложбата живопис “Коне” на Михаела Георгиева във фоайето на библиотеката. Следващото събитие ще е на 16 април от 11 ч., когато ще се проведат Кисимовите празници. То ще е в читалнята на културната институция и в него ще участват студенти от Педагогическия факултет на ВТУ.
На 20 април от 11 ч. ще бъде открита изложба с детско творчество от конкурса “Моят роден град: Героизмът на Април – 1876” и ще бъдат обявени наградените участници. Тя ще е във фоайето на Регионалната библиотека и ще бъде съпътствана от представяне на продукцията на издателство “Слово”. На 21 април стартират проявите в Изложбени зали. За 12 ч. и 13,30 ч. са насрочени срещи на читателите с екипа на издателство “Абагар”. Гости в конферентните зали ще са Къща-музей “Ал. Константинов” и ХГ “Христаки Павлович” – Свищов. В 16 ч. в скулптурната зала ще бъде открита изложбата “Реквием” с графики на Григор Спиридонов.
Час по-късно ще бъде открита и изложба с ретро апарати. По същото време ще се проведе среща-разговор с писателката Светла Андреева за новия ѝ сборник с разкази “Краят на апокалипсиса”. Тя ще бъде в БИЦ “Славейче” на ул. “Симеон Велики” 7. От 18 ч. в Изложбени зали ще започне представянето на издателство “Фабер” и ИК “ДАР-РХ”. Тогава ще е и срещата с журналиста Анатоли Петров за книгата му “Те играха за Етър: Паметни “виолетови” битки”.
На 22 април от 11,30 ч. в Изложбени зали ще бъде официалното откриване на изложението “Фоайе на книгата с автограф”. В 12 ч. ще започне срещата със Стойо Вартоломеев, управител на издателство “Хермес”. След него проф. Иван Станков ще представи новите аспекти на съвременната българска литература. За 14 ч. са планувани срещата с Йордан Антов, управител на издателство “Лексикон” и разговор с една от най-нашумелите съвременни български писателки Здравка Евтимова за книгите ѝ “За теб, за мен” и “Добрата страна на нещата”. В 16 ч. ще е представянето на издателство “Класика и стил” и художника Дончо Дончев с албума “#Persona_Satiricona”, включващ 101 шаржови портрета на личности от световната история . В 17,30 ще започне представянето на издателство “Сиела” с участието на Захари Карабашлиев. То ще бъде последвано от разговор за дебютната книга на Елена Олимпиева “Гранично/Безгранично: Антиномиите в творчеството на Станислав Памукчиев”.
На 23 април от 13 ч. е представянето на издателство “Изток-Запад” и юбилейното издание на Илия Бешков “Не се наказва вината, а куражът”, с участието на Любен Козарев. То ще бъде съпътствано с откриване на изложбата “120 г. от рождението на Илия Бешков”. В 14 ч. ще бъде направено представяне на новите образователни игри на ИК “Славена”. В 14,30 ще започне представянето на издателство “Вакон” и Симеон Идакиев с неговите пътеписи “От Олимп до Тибет” и “Омагьосаните острови”. То ще бъде последвано от представяне на издателство “Знаци” и автобиографичната книга на Стефан Диомов “Белите и черни клавиши на моя живот”. Събитието ще започне в 17,30 ч.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново