Поклон пред “Бащите на българската конституция” е новата книга на проф. дин Милко Палангурски

Публикувано на пн, 15 апр. 2019
689 четения

“Бащите на българската конституция” оживяват в новата книга на проф. Милко Палангурски. Дългогодишният труд на историка и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ бе представен в Читалище „Надежда“. Това е първото подобно изследване, което по думите на проф. д-р Веселин Янчев „съживява и извайва пълнокръвните образи на онези 230 мъже, които се превърнаха в съединителна тъкан между миналото и бъдещето на българската нация и я направиха част от модерния свят“. Книгата е посветена на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, която е един акт на демократичност, полагащ основите на независимото и модерно развитие на Следосвобожденска България.

На представянето присъстваха изявени великотърновци от различни сфери на обществото, както и много ученици и преподаватели. “Салонът, в който се намираме е историческа и културна ценност. В него са заседавали три Велики народни събрания. За първи път на фасадата на тази сграда е сложен надписът “Съединението прави силата”. То е дало началото и на много от културните институции в града“, припомни Донка Колева – председател на читалищното настоятелство на НЧ „Надежда“. На представянето присъстваха кметът на Община В. Търново Даниел Панов, арх. Донка Колева, общински съветник и издател Нейко Генчев, адвокат Атанас Семов и др.

“Оказа се, че ние нямаме написана история на Търновската конституция. Обещавам, че за 150-тата годишнина от приемането на Търновската конституция ще имаме”, заяви проф. Палангурски, за което получи бурни аплодисменти от изпълнената зала.

На срещата бяха връчени отличията на учениците, победители в конкурса “Силата на Търновската конституция”. В него участваха над 50 деца, разделени в три възрастови групи. Те се състезаваха с рисунки, есета, презентации и реферати. Отличени бяха учениците Гергана Илиева, Радина Георгиева, Рая Цончева, Светлозар Трифонов, Денислава Каратодорова, Евгения Савчева, Ивайла Петрова, Калояна Цонева, Мария Михова, Евгения Савчева от СУ „Вела Благоева“, Теодора Лисичкова, Стефани Димова, Гергана Данаилова от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, Дебора Николова, Йоана Иванова, Гергана Константинова, Вероника Тонкова, Ралица Емилова, Аделина Манолова – от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, Руси Желязков и Стоян Диков от ОУ „Св. Иван Рилски“ – с. Балван. Класираните на първите три места във всяка категория получиха предметни награди. Всички момичета и момчета, участвали в конкурса ще посетят Народното събрание в София.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново