Подредиха изложба с творби на голямата Маргарита Пуева

Публикувано на пт, 12 май 2023
211 четения

Артфорум “Майсторът Маргарита”, посветен на голямата българска художничка и възпитаник на Великотърновския университет Маргарита Пуева, беше открит в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” в старата столица. Експозицията включва оригинални творби на покойната авторка от частни колекции, както и постери с нейни скулптури, а мултимедийна презентация припомни на десетките присъстващи на откриването цитати от нейната книга и много снимки от творческия ѝ път.
“И пак там, високо от Арбанашкото плато, гледам Търново… Вечният град. Да. За мен това е Вечният град”, беше цитатът от книгата на Пуева “Поклон пред кралицата”, с който художничката Елена Стоева, приятелка на Маргарита и учредител на Сдружение “Клубът”, организирало събитието, започна представянето ѝ. Силното вълнение не позволи на Стоева да продължи и тя помоли Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” в Община В. Търново, да довърши четенето на текста.
“Паметта е важна. Един град трябва да пази спомена за големите личности, които са родени, творили или са го припознали като свой, за личности като Маргарита, голямата дама на българската скулптура. Защото освен от архитектурата, обликът на града и духовният му лик, се гради от тях. Този форум е едно напомняне. Маргарита ни напусна бързо и ненавременно преди седем години. Времето тече и постепенно отмива спомена. Но паметта е важна. Без нея нямаме нищо”, продължи с четенето Църова.
В биографията на Пуева особено блести наградата на фондация “Хенри Мур”, присъдена на едва осем човека в света, сред които единствената от България е Маргарита. Поради дългите години, прекарани в Германия, а по-късно в Холандия, тя отсъстваше от българската културна сцена за по-дълъг период, което е и причината много от хората да не познават името и творчеството ѝ, посочи Стоева, изразявайки надежда, че с подкрепата на Общината във В. Търново ще бъде поставен поне паметен знак с името на световноизвестната художничка и да се преиздаде биографичната книга за нея “Поклон пред кралицата”. Това би могло да бъде добро начало за един по-голям проект “Памет” за възкресяване на много достойни за уважение творци, които си отидоха и имената им постепенно загасват, посочи още Елена. Тя благодари специално на Нелина Църова за подкрепата, на читалище “Надежда” във В. Търново и на всички останали, благодарение на които артфорумът се осъществява.
“Лично за мен и за колегите ми от дирекцията беше истинско удоволствие, когато прочетохме проекта за този артфорум, който отдавна се надявахме да се появи. Подкрепата ни беше от сърце”, сподели пред присъстващите Църова, като отново подчерта, че духа на един град са хората, които са живели в него и са оставили по нещо от себе си като спомен.
Няколко думи за Пуева каза и деканът на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ – проф. д-р Светослав Косев, а жена от присъстващите в залата разказа свои спомени и впечатления от Пуева. “От Маргарита бликаше жизненост, любов към живота и към хората. Тя притежаваше и смирение, и самочувствие за нещата, които правеше”, припомни тя, а накрая присъстващите почетоха бележитата художничка с аплодисменти.
Маргарита Пуева (1950 – 2016) е родена в Перник. В периода 1968 – 1975 г. учи в специалност “Скулптура” във ВТУ, при проф. Ненко Маров. Тя е автор на 58 самостоятелни изложби и е участвала в 76 групови изложби в България, Германия, Китай, Франция, Великобритания, Италия, Русия, Испания, Сирия, САЩ, Нидерландия и други държави. В началото на 90-те години заминава за Германия и живее основно там, като притежава и собствена галерия в Дюселдорф. Определят я като голям талант, ярка индивидуалност с живот като приключение, и творец, съчетаващ борбеност и голяма работоспособност, припомниха от Изложбените зали.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново