Подредиха изложба, посветена на Джорджо Момчев и Марко Тотев

Публикувано на чт, 2 февр. 2023
203 четения

Регионалният исторически музей представя изложбата “Джорджо Момчев и Марко Тотев – строители на Нова България” в сградата на областната администрация във В. Търново.
Експозицията с лични вещи и документи на двамата видни търновци е по повод 24 години от създаването на държавната институция. Тя бе открита от областния управител Георги Гугучков в присъствието на негови предшественици, заемали този пост, великотърновския митрополит Григорий и директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Иван Църов.
Джорджо (Георги) Момчев е първият търновски градоначалник, който заема отговорния пост повече от един мандат. Управлението му се свързва с първото голямо разширение на града, изграждането на главната улица, построяването на нови училища и административни сгради. Търговец, индустриалец, революционен деец и съратник на Васил Левски.
Марко Тотев е търновски адвокат, интелектуалец и ерудит. Няма изгубено дело, а неговите пледоарии служат за пример и се изучават в Юридическия факултет на Софийския университет. Невероятното му чувство за хумор и самоирония, свързана с неговия живот, превръща името му в нарицателно за несполука и липса на късмет, а всъщност той е успешен адвокат и емблематична личност в своя град.
Това е деветата музейна изложба в областна администрация по повод създаването ѝ. По традиция от 2007 г. нашият музей излага ценни и значими експонати от своите фондове и в специална витрина в кабинета на областния управител.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново