Подготвят международното биенале на църковните изкуства

Публикувано на пт, 17 мар. 2023
128 четения

Започна подготовката на Международното биенале на църковните изкуства, което ще се проведе от 18 октомври до 9 ноември в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново. Форумът е фокусиран към представяне на съвременното творчество на автори в областта на православното християнско изкуство: иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка и други. Биеналето включва мащабна изложба, конференция, презентации, дискусии и други съпътстващи събития и се провежда под мотото “Църковните изкуства в духовната култура на съвременна Европа”. То е насочено към представяне пред най-широк кръг от зрители както на водещи, така и на начинаещи творци от областта, обединени от християнските ценности и култура. С всяко следващо издание организаторите се стремят към неговото разрастване и обогатяване чрез срещата на различни традиционни и съвременни практики и иновативни идеи.
Право на участие имат български и чуждестранни художници, които приемат регламента на биеналето и биха се включили с иконопис – до три творби, стенопис и мозайка – до три творби в материал или три табла с фотоси, или проекти на реализирани творби, дърворезба – до три творби или три табла с фотоси и проекти на реализирани творби, утвар, текстил, графика, миниатюра и други – до три творби, посочват организаторите на биеналето от Катедра “Църковни изкуства” на Православен богословски факултет при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и Сдружение “Икона”.
За отличените участници са предвидени няколко награди: Награда на Великотърновския университет, Награда на СБХ, Награда на “Демакс” АД и Награда на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” – В. Търново. Всички творци ще получат сертификат за участието си в биеналето. След приключване на форума с творбите се издава двуезичен българо-английски електронен каталог, включен в националния референтен списък с научни издания, достъпен на сайта на ВТУ, и се заснема документален филм, достъпен в няколко интернет платформи.
Творците, желаещи да се включат в биеналето, трябва да изпратят формуляр за участие и фотографии на произведенията си в срок от 1 юни до 30 август на електронна поща: churchart.vtu@abv.bg. До 4 септември на сайта на ВТУ ще бъде публикуван списък с одобрените творби и автори за участие в изложбата. Същият ще бъде достъпен и в сайта на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. До 10 септември е срокът за изпращане на одобрените постери за отпечатване от чуждестранните участници, а от 9 до 12 октомври ще става получаването на одобрените творби в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”. Откриването на изложбата ще е на 18 октомври от 17 ч.
Съорганизатор на биеналето е Община В. Търново, а пъртньори: Съюз на българските художници, Представителство на СБХ – Велико Търново, Великотърновска митрополия, Регионална библиотека “П. Р. Славейков” – Велико Търново, ХГ “Борис Денев” – Велико Търново, “Демакс” АД и др.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново