Писателят и дипломат Христо Добротинов представя новият си роман за Велико Търново

Публикувано на пн, 11 Дек. 2023
144 четения

Новия си роман “Стряха”, с подзаглавие “Приказката като живот”, ще представи в своя роден град В. Търново писателят и дипломат Христо Добротинов. Срещата с читатели ще се проведе в камерната зала на читалище “Надежда” на 13 декември от 17 ч., а повече за автора и неговата книга ще разкаже литературният критик Владимир Шумелов.
Основно място на действието в “Стряха”, както и в предишния роман на Добротинов “Светулките ще ти покажат пътя”, отново е Търново, а темите за паметта и родината този път са фокусирани около фигурата на паметника “Майка България” в сърцето на града. Според Шумелов това не е само археология на паметта, защото авторът реставрира спомените за един град и неговите жители в няколко епохи, но през различни гледни точки – авторовата, на героите и индиректно на писателя Ангел Каралийчев, който има важна роля в повествованието. Ценно качество в тази проза е нейната лаконичност и точност на детайла – при характеристиката на героите и описанията, иронията, кинематографичността й. Отлична стилистика, доказана и в предишните книги на автора.
Романът “Стряха” е изграден от 25 глави, маркиращи времето (годините), плюс една последна, наречена “Сега” в ролята на епилог. Както и предишния роман, и този можем донякъде да определим като исторически, доколкото в него са вплетени реални събития от близкото минало до наши дни (в случая от 1933 г. до днес). И в този наратив, както в предишния, ще открием черти и на Bildung роман, и на любовния роман, на социалния и политически роман, на семейната сага, но по същество осъществената колаборация между минало и настояще, фактология и фикция в случая се оказва успешна. И тук любопитна е леката мистификация с вграждането на класически за българската литература фигури и творби – в случая Ангел Каралийчев и неговият “Приказен свят” (както беше в предишния роман с Емилиян Станев), коментира Шумелов.
“И в тази книга Добротинов остава класическият разказвач на истории, който без да робува на техники и рецепти за писане, ни увлича в световете на своите герои и техните чувства, съмнения, поражения и мечти. В центъра на този разказ е животът на Х. – образ донякъде алтер его на автора, но всъщност обобщаващ образ на неговото поколение, чиито живот преминава през горнилото на два исторически разлома”, посочва Шумелов.
Христо Добротинов (псевд. на Христо Георгиев Георгиев) е български писател, дипломат. Роден е на 8 май 1952 г. в Търново в семейство на юристи (майка му е първата жена адвокат в града и неслучайно по-късно той се насочва към тази професия). Завършва Първа гимназия (дн. Хуманитарна) “Св. св. Кирил и Методий” в старата столица със Златен медал, а след това Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. След конкурс постъпва в Московския институт за международни отношения. Работи в Министерството на външните работи. Дипломат, посланик на България в Белгия и Кипър. Негови разкази са превеждани на руски, полски, немски, турски език. Член на Съюза на българските писатели (от 1988 г.) и на българския ПЕН-център (от 2017 г.). Автор е на книгите “Погребението на капитанската шапка”, получила Национална награда “Южна пролет” за първа книга, “Отвъд снега”, “Спомен за курорта”, “Бракове в София”, “Игра на конспиратори”, “В търсене на холивудския прислужник”, отличена с годишната награда за проза за 2020 г. на Съюза на българските писатели, “Светулките ще ти покажат пътя”, за която през 2022 г. Добротинов взе отличието “Христо Г. Данов” в категория “Автор на българска художествена литература и “Скритото очарование на Кипър”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново