Писателката Цветелина Цветкова влезе в ролята на ВИП книжар

Публикувано на вт, 3 окт. 2023
297 четения

Атрактивната Цветелина Цветкова, автор на поредицата книги за Лейди Гергана, гостува в една от големите книжарници във Велико Търново, за да влезе в ролята на ВИП книжар. Вечерта тя се срещна с почитателите си и в местно заведение, където чете откъси от третата част, излязла на книжния пазар през това лято.
“Аз много обичам Велико Търново и всеки път се връщам с голямо удоволствие тук, затова го направих отново. В града имам приятели, както и хубави спомени. Навремето, когато имаше повече малки, хипарски барчета, ходехме там с художниците от университета, а един път бях на една срахотна сватба”, разказа писателката.
Във връзка със задачата, заради която беше в книжарницата, Цветкова сподели, че обича всякакви книги. В момента чете Дубравка Угрешич, Харуки Мураками, препрочита биографията на любимата си група “Депеш мод”, а последните, които е завършила, са “Уроци по химия” на Бони Гармъс и “Любов с малки букви” на Франсеск Миралес. На посетителите в книжарницата Цветкова препоръча всички книги на Амели Нотомб и Нарине Абгарян, които много обича, “Шантарам” на Грегъри Робъртс, “Крадецът на книги” на Маркъс Зюсак, “Хиляди сияйни слънца” на Халед Хосейни, книгите на Габриел Гарсия Маркес и др.
Цветелина няма никаква идея на какво се дължи успехът на нейните книги, но предполага, че е попаднала на някаква ниша в родната ни литература. Отначало си мисли, че северозападният диалект, на който са написани те, и по-смелото ѝ чувство за хумор, на моменти черно, а в други дори вулгарно, ще “спъват” или отблъскват читателите, но това не се случва. Книгите ѝ се харесват както от хора, които въобще не четат друго, така и от такива, които четат много. Една от първите ѝ читателки е жена на 84 години, чиято внучка пише на Цветелина, че баба ѝ чете книгата и не може да продължи, защото ѝ капят сълзи от смях по стъклата на очилата. Цветкова си има и малък фен на 11 години, който е чел книгата 3 пъти, а когато срещне авторката някъде, винаги я гони и се снима с нея.
“За мен това е някакъв феномен. Те си ги вземат книгите ми по болници, подаряват си ги на сватби, на кръщенета, снимат се с тях по целия свят. Имам снимки от Япония, от Алпите, даже и една гола фотосесия на момче, което си беше сложило книгата на едно специално място”, разказва през смях авторката. Много от читателите отъждествяват Цветелина с Лейди Гергана, а тя не отрича, че донякъде е така, но допълва, че по-скоро героинята ѝ е събирателен образ от нейния, тези на приятелките ѝ и други шантави и пъстри жени, които е срещала в живота си. Оказва се, че някои дори си мислят, че Цветелина се казва Гергана. “На една изложба художничка ме запозна със световноизвестна кураторка, но ме представи като адашката Гери и тя цялата вечер си ме наричаше така. По някакъв начин Лейди Гергана заживя собствения си живот и аз само я подпомагам”, разказа авторката.
Първоначално Лейди Гергана се появява в един разказ, който Цветкова написва за литературния формат “Пощенска кутия за приказки” в момент на творческо безсилие, но жъне голям успех с него. Следват още два подобни и така излиза първата част на книгата. На премиерата ѝ Цветелина очаква само близки и приятели, а се получава почти като сватба предвид, че и тя е облечена в булчинска рокля като нейната героиня на корицата на книгата. Още в първата седмица от излизането си “Лейди Гергана” попада в Топ 10 на класациите на книжарниците за най-продавани заглавия.
В момента Цветкова работи върху детска книжка, като се надява да ѝ се получи добре. Тя има огромно желание да пише и пиеси, а Лейди Гергана да се развие още, но това засега е само в рамките на пожелателното, пояснява тя.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново