Писателката Данна Донку омайва читателите със своя фентъзи свят

Публикувано на ср, 4 ян. 2023
433 четения

Данна Донку е една от младите български писателки, която вече намери своите верни читатели с книгите си “Каста дивото сърце” и “Узурпаторките”. Рожденното ѝ име е Йорданка, но Данна, както я наричат приятелките ѝ, отлично пасва на фамилията Донку, която приема след брака си със своя съпруг македонец. Така се появява името, с което подписва книгите си и което я прави добре разпознаваема на книжния пазар.
Данна е родена в Г. Оряховица, завършва висшето си образование във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “Приложна лингвистика с немски и английски език” и магистратура “Транслатология с немски език”. В момента работи във висшето учебно заведение като организатор на учебния процес.
“Писането винаги е било част от ежедневието ми, но такава, на която не съм обръщала много внимание”, споделя авторката, разказвайки, че още като ученичка е писала стихове, опитвала е и с разкази, но професионално започнала да се занимава със създаването на текстове за песни преди 14 години. “Това никога не е било моя мечта и не съм полагала някакви предварителни усилия да постигна нещо в тази насока, но с появата си се превърна в мое любимо занимание”, разказва Данна. Тя има късмета неин приятел да бъде младият изпълнител Стефан Илчев и още в началото на кариерата му започва да работи с него. Когато получава записа на първата песен с неин текст, Донку веднага се влюбва в това, което чува, и решава да продължи да се развива в тази посока. Години наред тя твори в различни музикални жанрове, пишейки за Мариана Попова, Емилия, Нелина и др. Работила е с известни композитори като Красимир Гюлмезов и Александър Кипров.
“Научих се с малко думи да казвам много неща, което впоследствие използвах във всичките си останали творби и ми остана като едно много полезно умение”, разказва Донку. Нещата за нея вървят много добре, докато не излиза в отпуск по майчинство и за дълъг период от време изгубва контактите си с всички изпълнители. До този момент в свободното си време тя обича предимно да слуша музика, което ѝ помага и за писането на текстове, но оттогава започва да чете повече и смята, че това е основната причина да напише романите си.
“Само човек, който чете много книги има достатъчно речников запас и усет за писането”, казва Данна, която покрай четенето започва да пише ревюта за книги, да общува с други четящи хора и да изпитва нуждата да сътворява по-големи текстове. На два пъти нейни близки приятелки ѝ предлагат да напишат съвместна книга, но това така и не се случва, въпреки първоначалните опити, които правят заедно. Тръпката от писането обаче се загнездва в нея и тя решава да не изпуска набраната инерция и да продължи да твори. Сестра ѝ дава идеята да създаде свой собствен роман и Данна се заема сериозно с тази задача. Още същата нощ се появява и заглавието на първата ѝ книга “Каста дивото сърце”. Тя я написва без никаква предварителна концепция и сюжетът и героите ѝ се разкриват сами в процеса на сътворяването на текста. Романът се ражда само за два месеца, по време на пандемията, докато Данна работи от вкъщи, където в същото време се грижи за двете си дъщери и учи сръбски език. Така тя открива, че ѝ се отдава да прави много неща едновременно и това ѝ дава допълнителен стимул да работи и твори. Книгата има своите читатели още преди да е написана, както и профил в най-голямата платформа за четящи хора и книги – Goodreads. com. По-близките ѝ имат възможността да четат суровия материал и в затворена интернет група, създадена специално за романа. Данна започва да търси начини да реализира продукта си и го прави с помощта на малко издателство. Желаещите да закупят книгата още с предварителна поръчка обаче се оказват повече от отпечатания тираж и романът се радва на голям интерес.
“Каста дивото сърце” разказва историята на една непокорна принцеса, която не е щастлива в своето кралство, уредения си брак и лошото отношение от страна на баща си. Тя избягва, обърквайки всички възможни планове на семейството си, попада в съседното кралство, което враждува с нейното. Налага се да се крие, да се прави на слугиня и попада в различни ситуации. Тя среща първата си любов, след което започват проблемите и пречките за двамата влюбени”, разказва накратко сюжета на романа си авторката. “В него главната героиня следва сърцето си и не се отказва, докато не постигне това, което иска и за което мечтае”, допълва Донку.
Редакторката на книгата Анна Благоева и коректорката ас. д-р Красимира Василева са близки приятелки на Данна, а предпечатната подготовка е подарък от Цветелина Петкова, която също е нейна колежка във ВТУ. Корицата и всички рисунки и карти са дело на талантливата Елена Янкова, с която Данна е виртуална приятелка в любима интернет група за книги. Те неотлъчно са до нея и при създаването на следващата ѝ книга.
След като написва “Каста дивото сърце” и я пуска в продажба, в Данна се заражда идеята за друг роман – съвременен, чието действие се развива във В. Търново. Той се появява в мислите ѝ със своето заглавие и част от сюжета, но точно тогава Донку се записва на курс по ароматерапия и това коренно променя ситуацията. Младата писателка решава да се захване с написването на фентъзи книга, която веднага подхваща. В нея тя включва етеричните масла и аромати, за които учи. Заглавието на романа е “Узурпаторките” и това е първа част от поредицата “Сага за Еландрия”, въпреки че може да се чете и като отделна книга. В момента Донку пише продължението “Повелителката на вулканите”, а съвременният роман, чието действие се развива в Търново, продължава да чака реда си, защото авторката все още не иска да напуска своя фентъзи свят. Данна се е прицелила и в световния пазар, където фентъзи литературата се радва на голям интерес, и по тази причина “Узурпаторките” вече е преведена на английски език. Данна полага грижи и за връзката с читателите си, поддържайки активно всички свои профили в различните интернет платформи, а за сайта си получава помощ от поредната вярна приятелка.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново