Петима лекари, банкер и бизнесмен забиват в рок бандата “A.CP.C”

Публикувано на вт, 5 февр. 2019
6007 четения

Любовта към рок музиката обединява в репетиционната зала петима лекари, банкер и бизнесмен. Група “А.СР.С” съществува от 2016 г., но плановете да я създадат датират доста по-отдавна. Нейни членове са д-р Михаил Иринков – специалист по УНГ болести, който свири на бас китара, д-р Страшимир Генев – директор на “Болнична медицинска помощ” в НЗОК – клавишни инструменти, педиатърът д-р Красимир Попов – соло и бас китара. Д-р Любомир Боянов, по специалност ендокринолог, в групата е отговорник за соло и ритъм китара. Вокалист на “А.СР.С” е д-р Огнян Никитов – психиатър, психолог и психотерапевт. Атанас Попов е банкер в живота и соло китарист в групата, а бизнесменът Стефан Конакчиев свири на ударни инструменти. Александър Тасевски е бек вокалист и поддържа групата с перкусия и хармоника.
“Ние със Страшо, Мишо и Наско свирихме заедно в студентските ни години в Плевен. Краси се е занимавал професионално с музика. Любо и Стефчо са свирили в различни групи. Всички имаме дълга история с музиката и любовта към нея ни събра”, разказва вокалистът д-р Огнян Никитов. Всеки от групата може да се похвали с богата история, свързана с музиката. Всички започват още като ученици да свирят в различни рок банди, продължават и като студенти, когато част от тях се срещат в група “Мираж”. Всички формации, в които са свирили момчетата от “А.СР.С”, са носители на призови награди от фестивали и конкурси. Д-р Боянов и д-р Никитов са

се разминали
“на косъм” от
професионални музикални
кариери

Те избрали медицината, но никога не оставили и музиката. Някои от музикантите дори имат записи със своите банди в единственото за времето си “Радио София”. “Композитори ми предлагаха съвместна работа и записи в “Радио София”, но без моята група. Отказвах. Беше трудно да се занимаваш с музика и да учиш медицина. Отказвах поради различни причини – ученето, детето и т.н. В деня на завършването ми се обадиха от известната група “Импулс” и поискаха среща с мен. Тогава реших, че музиката няма да бъде моето основно занимание, и им отказах. Грешка ли беше – не знам. Разбира се, продължавах да се занимавам с музика, пеех по ресторанти и сбирки, в караоке заведения, докато не дойде моментът, в който се срещнахме с д-р Боянов, който е доайенът на групата, и с д-р Краси Попов. Тогава започнахме да говорим за създаването на група. В говорене минаха няколко години. “То сега е зима, нека да мине зимата, то сега се запролети, да дойде лятото пък тогава ще видим”, все отлагахме някак и нещата все не потръгваха. Отнякъде обаче се появиха Наско, Мишо, Страшо и Стефчо и накрая просто се решихме и се събрахме.

А само къде се събрахме –
в Психиатричния диспансер”,

разказва с усмивка психиатърът вокалист д-р Никитов.
“Слава на Господа – не като пациенти – просто използвахме една зала, предоставена ни любезно за ползване от д-р Петрова, управител на Центъра за психично здраве. Това беше през 2016 г. Всеки донесе каквито инструменти и уредби има, но звукът беше отчайващо лош. След това групата постепенно закупи по-качествено оборудване и инструменти, за да се подобри звученето”, допълва д-р Никитов.
Името си избират след много обсъждания, отначало мислели за “Докторите”, но го намерили за тривиално. “Една вечер се бяхме събрали, разпускахме и в този момент слушахме песен на ACDC. Някой каза: “Сипи ми още едно питие”, а отговорът на другия беше: “Ай’ сипи си сам”. Оттам идва аналогията в звученето на името с AC/DC. Изписахме го на английски, за да е по-интересно и загадъчно А.CP.C – “Ей сипи си”, като покана да си налееш едно питие”, разказва д-р Никитов.
Много малко след официалното създаване на групата започват и изявите на талантливите музиканти. За пръв път заедно на сцена те излизат в клуб “Мелън” във Велико Търново през февруари 2017 г., където вече два пъти са имали участия и където отново излизат на 9 февруари, за да зарадват вече многобройната си публика. Участие са взели във фестивала “Ракия-Магия” в с. Ганчовец, фестивала “Паламудени вдъхновения”в гр. Ахтопол, както и на Новогодишния празник на Спешна помощ в София. В репертоара си момчетата от “А.СР.С” вече имат над 70 парчета, въпреки че динамичното ежедневие и тежките професии на всички им позволява да се срещат едва веднъж в седмицата. Свирят песни на “Whitesnake”, “Eric Clapton”, “Bad company”, “Beatles”, Elvis Presley, “Led Zeppelin”, “Deep Purple” и още много познати рок банди и изпълнители от целия свят. Засега в репертоара им българската музика не е намерила място, но пък музикантите работят по няколко проекта за авторски парчета, които скоро ще завършат.
Където и да се изявят, получават одобрението и любовта на публиката, разказват музикантите. Често им казвали, че заедно на сцената създават освен страхотна музика и много приятно усещане у публиката, заради харизмата, която излъчват заедно. Смятат, че това се дължи на силната им любов към музиката и на дългогодишното им силно приятелство. В репетиционната успяват да се освободят от ежедневните грижи и от натовареността, която професиите на всички тях им носи ежедневно. “В групата сме приятели, има много веселие, има и трудни моменти, но се справяме и с тях. Тази година вероятно ще свирим на рок фестивала в Миндя, смятаме отново да посетим и фестивалите, на които вече сме били. Мислим и за още изяви във Велико Търново”, разказва вокалистът на “A.CP.C”. Следващата изява на магнетичните музиканти ще бъде на 9-и февруари на сцената на търновския клуб “Melon”.
Александра ДИМОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново