Първи графити фестивал ще се проведе в старата столица

Публикувано на чт, 1 авг. 2019
226 четения

От 6 до 8 септември в двора на ОУ “П. Р. Славейков” ще се проведе първи по рода си графити фестивал във В. Търново. През трите дни на арт форума ще бъде изрисувана цялата масивна стена на училищното игрище. Тя е с внушителните размери от 400 кв.м. Събитието в болярския град се организира с подкрепата на Община В. Търново.
Стената на училището е притегателен център за уличните артисти от няколко години насам. Скучната бетонна ограда отдавна е изрисувана и е добила известност като поле за изява на художниците на графити.
Специално за феста ще пристигнат 17 български графити артисти. Сред тях са 140 IDEAS, Bumbal, Epik, Felon, Gana, Glow, Kotk, Maze, Mite, Nenz, Pyckos, RAGS, Rate, Self, Undo. За най-малките почитатели на уличното изкуство ще се проведе детска работилница, на която децата ще се запознаят със спецификата при рисуване със спрей. На мястото на събитието ще има точка за хапване и напитки.
Графити наричат обикновено рисунките или надписите със спрей по стените на обществените места. Те са част от неформалната градска култура, но историческите им корени са още в скалната живопис и пещерните рисунки. В по-близки времена се смята, че графитите възникват заедно с хип-хоп и рап субкултурата. В началото те са се използвали за начин на общуване между уличните банди. По-късно, с влиянието на художници като Банкси, се превръщат дори в музейно изкуство.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново