Паметник в Обединение се превърна в ябълка на раздора

Публикувано на пн, 18 май 2020
915 четения

Паметникът на именитата народна певица Мита Стойчева в родното ѝ село Обединение се превърна в ябълка на раздора. Творбата на Теодор Дъскотлиев е от 2009 г. и е на път да бъде подменена без негово знание, което според автора e незаконно и подсъдимо. За предстоящото демонтиране на бюст-паметника и поставянето на нов Дъскотлиев разбира от публикация в печата. В нея се посочва, че причината за това е лошото състояние на скулптурата.
“Когато видях написаното, веднага отидох в Обединение, за да видя дали това е вярно. Оказа се, че паметникът е здрав и за доказателство направих снимки и видеоклипове. Докато аз, като автор на бюста, съм жив, по закон никой няма право да пипа творбата ми без мое съгласие. До момента не е говорено с мен и затова съм решил да си търся правата по съдебен ред”, заяви Дъскотлиев. Той допълни, че веднага се е свързал с кметството в Обединение. Оттам са отговорили, че нямат информация по случая и такава трябва да бъде потърсена от Община Полски Тръмбеш. Теодор обаче се съмнява, че случаят може да бъде потулен.
“Още когато изработих паметника, бях изненадан, че за направата му от Община Полски Тръмбеш не ми бе издаден документ. Заплащането на труда ми се забави около година и накрая ми дадоха парите “под масата”, с условието да не се разчува. Останах изумен и не знаех как да реагирам на тази нередност”, разказа Дъскотлиев.
Скулпторът припомни, че паметникът е направен по поръчка от кметството и е открит през 2009 г. от стария кмет – Ганчо Ганев. Той е изграден в памет на родената в селото народна певица Мита Стойчева и във връзка с националния събор “Авлига пее”, който събира почитатели на българския фолклор от цялата страна. Година след откриването, паметникът е подложен на каменен обстрел, което счупва носа и нарушава някои детайли, но по искане на кметството авторът веднага възстановява щетите.
Дъскотлиев предполага, че предстоящата подмяна няма как да стане без знанието на кмета на Обединение – Христо Ганев и Община Полски Тръмбеш, тъй като става въпрос за хиляди левове. По думите му, новият паметник е направен от непрофесионалист и няма никаква художествена стойност.
“Илия Трайков е изработил барелефна плоча, която ще бъде поставена на съвсем друго място, а не на мястото на стария паметник. Това са две отделни неща, които предизвикаха “буря в чаша вода”, заяви лаконично за “Янтра ДНЕС” кметът на Община Полски Тръмбеш, който беше потърсен от нашия екип, за да разясни казуса.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново