Отпечатаха последната книга на Антон Дончев за Вълчан Войвода и златото на Лизимах

Публикувано на пн, 18 Дек. 2023
1885 четения

Една година след смъртта на живелия във В. Търново български писател акад. Антон Дончев, ще бъде представена неговата последна книга „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“. Тя излиза на бял свят благодарение на неговата съпруга – актрисата Райна Василева и със съдействието на инж. Любомир Пашов, председател на фондация „Звезди под звездите“, който определя този дългоочакван момент като Коледно чудо.
“Антон Дончев никога няма да бъде забравен, защото е изключително важна част от литературното и културно наследство на България. Героят в последната му книга Вълчан Войвода е емблематична фигура за село Раювци и Фондация “Звезди под звездите” и сега всеки, който желае, ще може да се сдобие с нея и да научи повече за този народен герой“, коментира инж. Пашов.
Представянето на новия роман ще се състои в музей-галерия „Анел“ в София на 19 декември от 18 ч., като за него ще говори Райна Василева, която ще прочете и откъс от книгата. В събитието ще участват също: Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, Иван Гранитски, литературен критик, писател и издател, Ангел Симеонов, поет, бизнесмен и колекционер, и композиторът Росалин Наков, който ще свири на роял.
Класикът на българската литература акад. Антон Дончев, който е автор на шедьовърът „Време разделно“ и десетки други книги, е възпитаник на Мъжката гимназия (сега ХГ „Св. св. Кирил и Методий“) във В. Търново и Почетен гражданин на старата столица. Той е носител на редица награди, сред които: наградата за балканска литература „Балканика“, орден „Стара планина“ първа степен, Голямата награда за литература и почетния знак на синя лента на Софийския университет, националната литературна награда „Йордан Йовков“, Доктор хонорис кауза на СВУБИТ, орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие за значими постижения в културата и в чест на неговата 80-годишнина, Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет, Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“, а през 2017 г. и Доктор хонорис кауза на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Акад. Дончев е носител и на Почетния знак на Г. Оряховица.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново