Отличиха победителите в конкурса за детска рисунка “Плакат на Мира”

Публикувано на ср, 3 Ное. 2021
297 четения

Шестокласничката Гергана Харизанова от СУ “Емилиян Станев” във В. Търново спечели първо място в регионалния кръг на конкурса за детска рисунка “Плакат на Мира”. Той се организира ежегодно от Асоциацията на Лайънс клубовете Дистрикт 130-България и преминава през няколко нива – местно, национално и международно. В старата столица конкурсът беше организиран от Лайънс клуб “В. Търново – Янтар”.
Темата на творческата надпревара тази година бе “Всички сме свързани”, а рисунката на Гергана Харизанова бе отличена за нейната креативност и оригиналност. Нейни подгласници станаха Преслава Спасичкова и Шанел Шефкатова, и двете петокласнички в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”. Специалната награда на журито бе присъдена на Никола Косев, ученик също от ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, показал интересен поглед по темата за мира.
Общо 20 участници се включиха в конкурса “Плакат на Мира” в старата столица. Те са от три училища – СУ “Емилиян Станев”, ОУ “Св. Патриарх Евтимий” и СУ “Вела Благоева”. Техните творби са подредени във фоайето на РБ “П. Р. Славейков”, където беше и самото награждаване на победителите. А те бяха определени от жури в състав доц. д-р Красимира Друмева от Факултет “Изобразително изкуство” на ВТУ, художникът Сашо Филев и секретарят на Лайънс клуб Велико Търново – Янтар Снежана Петрова.
“В повечето картини участниците включиха темата за Covid-19, който се отрази и на деца, и на възрастни. Другата тема, залегнала в творбите, е за природата и нейното опазване”, заяви Галина Генчева, президент на Лайънс клуб “Велико Търново – Янтар”, която награди победителите.
Наградата за първо място е 80 лв., за второ – 50 лв., а за трето – 30 лв. Част от участниците получиха и материали за рисуване.
Творбите на учениците ще останат експонирани във фоайето на библиотеката в продължение на две седмици. Рисунките на победителите ще участват в националния конкурс на лайънс клубовете в София, а отличените у нас творби ще бъдат включени в международната надпревара, която ще се проведе в Ню Йорк.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново