Откриват експозицията “Трансформации” в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”

Публикувано на чт, 24 сеп. 2020
65 четения

Експозицията от живопис и рисунки “Трансформации” на проф. Спартак Паскалевски ще бъде представена на 25 септември в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново. Интересът на художника към различните степени на преображения се отнася към багрената материя и рисунъчния процес, към взаимните им превръщания, определящи характера на колорита, както и към динамиката на формите и структурирането им в пространството. В многообразните трансформации авторът е съхранил специфичния им енергиен и изразен потенциал.
Авторът предизвиква зрителя да откликне като потенциален притежател на избрани и пожелани от него картини, представени в експозицията. Отделни идейни превъплъщения в изложбата се предхождат от инициативата на създаденото във В. Търново експериментално студио “Трапезия” и представената през 2017 г. експозиция.
Обединението е на няколко творци с различен поглед към света – на самобитния баснописец Антон Труфев, на историка и литератора Милка Денева, на илюстраторката на множество книги Дешка Денева. Чрез творчеството си те разкриват различни аспекти на взаимоотношението реално – претворено, подсказани от непосредствения живот, от историческите асоциации на спомените като съхранени ценности на културата.
“Основна концептуална идея на изложбата е “Човекът, т.е. звучащият Човек” – изконен носител на трансформирания исторически опит, устремен към собственото си пресътворяване (в непрестанен диалог с хармонията в природата). За Спартак Паскалевски този хармонизиращ порив носи дълбинните гласове и звуци от недрата на генетичната човешка памет. Художникът се интересува от зависимостта между витално природното и преобразеното от човешката фантазия, от пораждащата множество звукове странна материя и форма на музикалните инструменти”, казва в анонса за експозицията проф. Румяна Златанова.
Експозицията ще е на разположение на любителите на изкуството до 14 октомври.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново