Осем търновски автори представени в сборника на българските писатели в САЩ

Публикувано на пн, 14 Дек. 2020
200 четения

Осем великотърновски автори намериха място на страниците на Годишника “Любослов”, който е издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света със седалище в Чикаго, Илинойс, САЩ.
В излезлия от печат IX пореден брой са включени творби на Владимир Шумелов (“Два литературни проблема. Кратки бележки”) и Георги Н. Николов (“Капки от Ниагара в българската книжнина”). Здравка Владова-Момчева, която живее, пише и преподава дълги години в Лондон, е представена с разказите “Мечтател”, “Нейде из ръполяка” и “Съпруга под наем”. Миролюб Влахов-Миролич, един от редакторите и съставител на сборника, участва със своя разказ “Наемателят”. Невена Борисова, която сега живее в София, влиза в Годишника със стихотворенията “Защо камбаната не бие за тях?”, “Нощното небе”, “Помни” и разказа “Обедна сянка”. Ружа Велчева се представя с разказите “Душа”, “Небето плаче” и “Нежни думи по вълните”. Светла Андреева представя разказа “Лисичета” от новия й сборник “Краят на Апокалипсиса”, а Янислав Янков участва с разказа си “Завещанието”.
В своите 363 страници книга IX на алманах “Любослов” включва 49 автори от България и САЩ с поезия, проза, публицистика, драматургия. Те са подредени по азбучен ред, със снимки и биографични данни. Годишникът е издание на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, основан и базиран в американския град Чикаго. Българският писателски съюз в САЩ съществува от 2010 година и е регистриран по всички закони на щата Илинойс и Федералните закони на страната. Основната му цел е да популяризира българската литература в Америка и по света. Той подкрепя и насърчава творците на българското слово навсякъде, където живеят българи, а днес те са една четвърт от населението на България. От 2019 година организацията носи името Лига на българските писатели в САЩ и по света. Неин президент е Ангел Колев, а вицепрезидент – Людмила Калоянова През 2020 г. писателската организация отбелязва своята 10-годишнина.
Съставители и редактори на новия луксозен том на “Любослов” са Ангел Колев (САЩ) и Миролюб Влахов-Миролич (България).
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново