Оперетата “Хубавата Елена” гостува на Царевец

Публикувано на ср, 26 авг. 2020
94 четения

Оперетата “Хубавата Елена” от Жак Офенбах – една от най-новите постановки на Държавна опера – Варна, която преди броени дни обра овациите на премиерата си в Летния театър във Варна, ще бъде представена на фестивала “Сцена на вековете” във Велико Търново. Постановката е днес – 26 август, от 21,00 в крепостта “Царевец”. Ефектният декор и античните костюми ще се впишат в историческата среда на крепостта със стил, а солистите, хорът, балетът и оркестърът на Театрално-музикален продуцентски център-Варна, окрилени от успеха на премиерата, ще поднесат пищно зрелище, сплетено от драматична игра, оперно пеене и танц.
Постановката е на доайена на оперетното изкуство у нас проф. Светозар Донев, хореограф е Анна Донева, сценограф – Иван Токаджиев, костюмограф – Ана-Мария Токаджиева. Диригент на спектакъла във Велико Търново ще бъде Стефан Бояджиев, диригент на хора – Цветан Крумов. В главните роли ще влязат актьорът от Драматичен театър “Стоян Бъчваров” Александър Мутафчийски – Менелай, заедно със солистите на Варненската опера Пламен Долапчиев – Парис и Велин Михайлов – Калхас, а в ролята на Хубавата Елена е Илина Михайлова.
Популярен като баща на оперетата, Жак Офенбах пише повече от 100 музикално-сценични произведения, белязани от гениална мелодичност, парижка изтънченост и френско остроумие. “Хубавата Елена” среща първата си публика през 1864 г. в Париж и оттогава шества по сцените на Европа и света, радвайки публиката с ефектна музика и пищна визия. А ироничният поглед към нравите от края на 19 век, вплетени в историята от времето на Троянската война, ни насочва да търсим паралели и в нашето съвременно общество.
“Това е втората оперета на Жак Офенбах, който създава и развива жанра на малката комична опера. Враговете на оперетата казват, че жанрът е еклектичен, защото има много елементи от други жанрове – театър и музика, но Офенбах така ги организира, че става бащата на един нов жанр. В “Хубавата Елена” той използва античен сюжет, за да каже нещо много съвременно за тогавашното френско общество.
Артистите, които ангажирахме в спектакъла, са отлични и като оперни изпълнители, и като драматични актьори, и като танцьори. А диригентът Кръстин Настев навлезе много бързо в оперетния жанр. Вярвам, че всички заедно ще зарадват публиката”, споделя проф. Светозар Донев.
Специален подарък от Община Велико Търново за зрителите на спектакъла ще бъде аудио-визуалното шоу “Царевград Търнов – звук и светлина”, което ще бъде излъчено след края на представлението. Билетите за оперетата “Хубавата Елена” са на цени от 25 до 45 лв.
сн. Росен Донев

loading...
Пътни строежи - Велико Търново