Оперетата “Баядерка” ще представи на Царевец великотърновският театър (видео)

Публикувано на ср, 21 авг. 2019
119 четения

С приказна индийска екзотика и прекрасната музика на Имре Калман великотърновският театър ще завладее крепостта „Царевец”. На 29 август от 20 часа екипът на МДТ „Константин Кисимов” ще представи сред естествения декор на царския дворец оперетата „Баядерка”. Спектакълът е под патронажа на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.

"Баядерка"

"Баядерка"

Posted by Audiorent on Monday, August 12, 2019

За втори път това лято Музикално-драматичният театър в старата столица ще гостува на откритата сцена на Царевец. В края на юли солисти, актьори, оркестър, хор и балет представиха с голям успех друг шедьовър на Калман – „Теменужката от Монмартър”. Представлението е част от афиша на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” и бе аплодирано от около 800 зрители, сред които имаше ценители на изкуството от цялата страната и гости от над 10 държави.

В основата на либретото на “Баядерка”, създадено от Ю. Брамер и А. Грюнвалд, стои едноименната поема на Гьоте. Оперетата е написана в безкрайно щастлив и продуктивен за Калман период. Тя е сред трите му гениални творби, като първо се появява “Царицата на чардаша”, после е “Баядерка”, а след нея “Графиня Марица”. Но втората се откроява заради невероятната интонационна палитра – Париж, началото на Декаданса, появата на фокстрот и кан-кан.

Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, диригент-постановчик е Игор Богданов, а диригент – Васил Вълчев. Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова, над хореографията е работила Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова. Ролите в постановката са поверени на солистите от МДТ Теодора Петрова, Момчил Караиванов, Милен Иванов, Валерия Пейчева, както и на актьори от драматичната трупа. В спектакъла участват оркестърът, хорът и балетът на театъра.

Спектакълът „Баядерка” ще бъде представен на Царевец на 29 август от 20 часа. Билети се продават на касите на МДТ „Константин Кисимов” и на Туристическия информационен център и в мрежите на eventim.bg и grabo.bg.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново