Операта „Травиата“ на великотърновския театър с премиера на открито на Царевец

Публикувано на нд, 11 юли 2021
225 четения

Пищните декори и бляскави костюми от операта „Травиата“ на Джузепе Верди ще пренесат публиката от крепостта „Царевец“ във Велико Търново в епохата на аристократичен Париж. С най-новото заглавие в своя афиш Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ ще участва в шестото издание на Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Премиерата е на 16 юли от 21 часа в двореца на българските царе на Царевец. Билети се продават на касата на театъра и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев” ? 5 във Велико Търново, както и онлайн в мрежата на Еventim.bg и Grabo.bg. Специален подарък за зрителите е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“, което ще се излъчи след края на спектакъла.

За Великотърновския музикално-драматичен театър операта „Травиата“ е творческо жанрово предизвикателство, което увенчава усилията на постановъчния екип. Спектакълът е дело на гост-режисьора Петко Бонев. Диригент-постановчик е доц. Георги Патриков, диригент – Васил Вълчев, а сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова. В постановката участват солисти, оркестър, хор и балет  на театъра, като хормайстор е Яница Брънзелова, концертмайстор – Милена Байнова, хореограф – Катя Богданова.

Звезден солистичен състав изпълняват централните партии в „Травиата“, който блести не само с великолепни гласове, но и с актьорски качества. Ролята  на Виолета Валери е поверена на  три изключителни певици – Теодора Петрова, Миряна Калушкова и Симона Кодева. Това са три различни Виолети и като глас, и като емоционално въздействие, и като сценично излъчване, обяснява режисьорът. Партиите на Алфред Жермон изпълняват Момчил Караиванов и Димитър Зашев, а на Жорж Жермон – Добромир Момеков. Утвърдени и тепърва изгряващи на националната и световна оперна сцена имена, те реализират една силна драматургия с ярки конфликти и сблъсъци, която носи идеята за катарзис и извисяване чрез любовта, саможертвата и страданието.

Елементите в оперното действие са максимално експресивни и до голяма степен разчупват мита за статичността на оперния жанр. Въпреки динамиката на пластичните и мизансценните решения, „Травиата“ на великотърновския театър предлага класически прочит на заглавието в оригинал на италиански и максимална близост до заложеното в либретото. Нещо повече – от литературния първоизточник – „Дамата с камелиите“ на Александър Дюма-син, е заимствана идеята за темата на втори план. Това е любимата на Виолета Валери клавирна пиеса „Покана за танц“ от Вебер. Фрагменти от нея звучат в началото на първо и второ действие като израз на безкрайната й самота, но и като копнеж за щастие.

Премиерата на операта „Травиата“ на именития италиански оперен майстор Джузепе Верди на Царевец е на 16 юли от 21 часа. Билети се продават онлайн в мрежата на eventim.bg и grabo.bg, както и на касата на МДТ „Константин Кисимов”. Специален подарък за зрителите е аудио-визуалното шоу “Царевград Търнов – звук и светлина”, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново