Опера, мюзикъл, фолклор и класика допълват заглавията за фестивала “Сцена на вековете”

Публикувано на ср, 28 апр. 2021
451 четения

Опера, мюзикъл, фолклор и класика допълват тазгодишната програма на фестивала “Сцена на вековете” във В. Търново.
На 21 август от 21 ч. на крепостта “Царевец” Симфониета – Враца, ще представи своя проект “Фолклор и класика с музиката на Георги Андреев”. В него ще участват гостуващи солисти, певци и музиканти от Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”. В програмата са включени популярни авторски песни и пиеси на ненадминатия майстор на гъдулката, сред които са “Аспарух”, “Крайдунавска”, “Виолира”, “Чичовата” и обичани народни песни.
На 26 август в 21 ч. на сцената на историческия хълм ще излязат солисти, хор и оркестър на Държавна опера – Варна. Те ще представят последната опера на Моцарт “Вълшебната флейта”, писана в годината на неговата смърт. Музикалното произведение е в две действия, в популярната по онова време форма зингшпил. Тя включва едновременно говорни диалози и пеене. Създадена е по либретото на Емануел Шиканедер – известен за времето си актьор, режисьор, автор на пиеси, импресарио, както и извънреден ценител на таланта на Моцарт.
Днес “Вълшебната флейта” е едно от най-обичаните и най-често изпълняваните произведения в оперните театри по цял свят.
На 29 август от 21 ч. великотърновци и гостите на града ще могат да се насладят на мюзикъла “Човекът от Ла Манча”.В ролята на Дон Кихот ще се превъплъти големият български изпълнител Орлин Горанов, а на сцената като Санчо Панса ще му партнира актьорът Мариан Бачев. Лилия Илиева ще бъде Дулсинея, а за колорита на представлението ще допринесат още хор, оркестър и балет на Държавна опера – Варна. Романът “Дон Кихот” е определен за “най-великата книга на всички времена” от Нобеловия институт. Блестящата идея на Дейл Васерман да я представи чрез история за нейния автор Мигел де Сервантес дава възможност да се отключи най-главното от романа, без опит да се преразкажат повече от 1000-та страници на епоса. Именно тази идея се превръща през 1965 г. в легендарния мюзикъл “Човекът от Ла Манча”.
Продукцията започва в Ню Йорк, но далеч от Бродуей. Със своята музика, вдъхновена от фламенкото, с идеята на авторите за театър в театъра, с режисьорския подход да се заложи на импровизационното начало с минимално използване на реквизит и костюми, “Човекът от Ла Манча” не звучи и не прилича на нито един Бродуейски спектакъл. Оттук нататък съдбата на мюзикъла се родее с тази на романа – съдбата на световна слава, 10 награди “Тони”, Бродуейската версия се играе 2328 пъти след премиерата.
“Сцена на вековете” е първият у нас оперен фестивал на открито. Той се провежда на крепостта “Царевец” в старата столица. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново, която от 2016 г. разви фестивала в Летен сезон на българските оперни театри.
Музикалният форум е носител на престижния лейбъл “Европа на фестивалите, фестивалите на Европа” 2017-2018. Съорганизатор на “Сцена на вековете” е Общинска туристическа агенция “Царевград Търнов”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново