Около 3400 участници от страната и чужбина идват на “Балкан фолк”

Публикувано на чт, 9 май 2019
402 четения

Около 3400 участници от 200 фолклорни състава идват във В. Търново за Старопланински събор “Балкан фолк”. За поредна година програмата обединява три фолклорни фестивала, като наред със събора ще се проведе Български национален шампионат по фолклор и Световна купа по фолклор “Велико Търново”. Те са под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали ЕАФФ и с подкрепата на Община В. Търново.

“Ние нямаме възрастови ограничения, така че сред участниците има както 3-годишни деца, така и 94-годишни самодейци. Всички желаещи да се посветят на каузата за запазване на фолклора, на идентичността и любовта към предците са винаги добре дошли”, каза Калоян Николов, председател на “Балкан фолк” и президент на ЕАФФ. “Най-важното е младите хора да се запознаят с нашите традиции, чрез които ние сме успели да се запазим като народ”, добави той.

Вокални групи, фолклорни ансамбли, клубове за народни хора, духови и народни оркестри, класически хорове, вокални групи, групи за стари градски, популярни и естрадни песни, индивидуални изпълнители от всички етнографски области на България ще излязат на сцената на МДТ “К. Кисимов”. Състави от други държави също ще участват във форумите.

Конкурсната програма ще протече в дните от 10 до 12 май. Официалното откриване е на 10 май от 19 ч., а закриването и награждаването на победителите на 18 май от 20 ч.

В съботния 11 май е организирано дефиле на участниците по ул. “В. Левски”. Шествието ще бъде посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий. На 12 май от 10 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметника на Илиян Николов в близост до галерията “Борис Денев”. Великотърновецът е основател на “Балкан фолк”, Музикални празници “Евро фолк” и на ЕАФФ. В рамките на форумите ще бъде представена и фотоизложбата “Фолклорът – споделено познание. Минало, настояще, бъдеще”. Тя ще бъде експонирана във фоайето на театъра. Проектът включва над 50 фотографии, които отразяват моменти от фолклорните фестивали и шампионати, провеждани в България под егидата ЕАФФ – официален партньор на ЮНЕСКО.

Журиращата комисия ще бъде в състав Георги Янков, Михаил Дюлгеров, Иван Данчев и Валентин Халваджиев. Всички концерти в рамките на музикалните форуми ще се предават на живо.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново