Обявиха наградите за две последователни издания на конкурса “Чети и пътувай”

Публикувано на ср, 6 окт. 2021
61 четения

Приключи 8-то издание на Националния конкурс Read & travel” (“Чети и пътувай”), част от програмата на Международното изложение “Културен туризъм” – Велико Търново. Поради отмяна на изложението миналата година сега организаторите връчват наградите си за две последователни години – 2019 г. и 2020 г. Възможност за участие в надпреварата за Голямата награда на журито беше дадена не само за традиционни, но и за онлайн събития, съобщават организаторите от Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов”.
Голямата награда на журито за 2019 г. – “Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм” за 2019 г., е присъдена за “Нетипична Нощ на музеите с Типично” на Община Сливен. Негови организатори са Регионален исторически музей “Д-р Симеон Табаков”, Национална художествена галерия “Димитър Добрович”, Национален музей на текстилната индустрия, Късноантична и средновековна крепост Туида и Община Сливен. То е проведено на 18 май 2019 г. за Международния ден на музеите и Европейска нощ на музеите с участието на над 500 деца и възрастни. В категория “Най-интересни туристически издания” за 2019 г. наградата получава сборникът “MICE туризмът: фестивали, конференции, изложения” – на Варненската туристическа камара от 12-ия Черноморски туристически форум, издателство “Славена”. В категория “Най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм” с поощрителна награда е отличен плакат за празничния концерт “Вокалната музика в творчеството на Панчо Владигеров” на Клуб ЮНЕСКО Варна.
Голямата награда на журито за 2020 г. – “Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм” за 2020 г., е присъдена на Община Габрово за “Карнавал Габрово” – първият в света карнавал по време на изолация, онлайн версия на най-популярното събитие в града в сферата на културния туризъм. Пред екраните, за да наблюдават стрийминг програмата на събитието, са били над 90 хил. души, като то се излъчва и по местното радио. Вместо традиционното шествие по габровските улици през 2020 г. преминаха само три карнавални платформи с три отделни маршрута, но заедно поставиха рекорд за най-дълго трасе на карнавал в България – 33 км. Поощрителна награда в тази категория за 2020 г. получава Пътуващата изложба “Техниката около нас по времето на народната власт” на Националния политехнически музей – София. В категория “Най-интересни туристически издания” за 2020 г. е отличен пътеводителят “Седем дни в Родопите – от Ивайловград до Гоце Делчев” на Ели Иванова, която е автор и на туристическия блог “Друми в думи”. В категория за “Най-професионални туристически сайтове” за 2020 г. наградата получава Община Варна за официален туристически портал на Варна – VISIT.Varna.bg. Поощрителна награда в тази категория за 2020 г. е присъдена на туристическия блог “Bougie Streets” на Веселина Василева.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново