Обявиха имената на победителите в конкурса за детска рисунка “Аз в един вълшебен град”

Публикувано на пт, 13 Мар. 2020
163 четения

262 творби на деца и ученици от В. Търново и Дебелец участваха в тазгодишното издание на конкурса за детска рисунка “Аз в един вълшебен град”. Най-активни в надпреварата се оказаха децата от детските градини “Райна Княгиня” и “Първи юни”, ДГ “Пламъче” в Дебелец и школата по изобразително изкуство към Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс. За тях компетентното жури отреди специални награди.
В групата на най-малките са присъдени две първи награди. Те са за 6-годишните Анита Иванова от ДГ “Райна Княгиня” и Калина Рашкова от ДГ “Първи юни”. Второто място също е поделено между Владислава Славчева от подготвителната група на ОУ “Д. Благоев” и Наталия Колева от ДГ “Пламъче”, гр. Дебелец.
При учениците от първи до четвърти клас на първо място се класира четвъртокласничката Емануела Назим от СУ “Ем. Станев”. Втори остана Крум Колев от школата по изобразително изкуство при ЦПЛР-ОДК, а трета е второкласничката от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” – Виктория Костадинова. При най-големите ученици от 5 до 7 клас първото място е за Ванеса Анчева от ОУ “П. Р. Славейков” и е от 5 клас. Второто място в тази категория е за Божидар Георгиев, който е 6-ти клас в ОУ “Д. Благоев”. Трета остана седмокласничката Дария Димова от ОУ “Бачо Киро”.
Специална грамота от представителството на Съюза на българските художници във В. Търново получи 8-годишната София Шабаркова от школата по изобразително изкуство при ЦПЛР ОДК. На всички изявени участници също са изпратени грамоти.
Журито селектира детските творби според проявените композиционни умения, оригиналност и въображение, техническо изпълнение, пространство и материалност. Председател на комисията бе доц. д-р Мариета Конова, художник и ръководител катедра “Църковни изкуства” на ВТУ, а членове – Мартин Митев, художник и председател на Представителството на Съюза на българските художници във В. Търново, и Бисер Николов, художник и докторант в катедра “Църковни изкуства”, ЦПЛР – ОДК, със съдействието на Община В. Търново и Mall В. Търново. Конкурсът за детски рисунки се организира за десета поредна година и е посветен на празника на града 22 март.
“За съжаление тази година, поради забраната за провеждане на масови мероприятия, тържество по награждаването няма да има, но всички рисунки, участващи в конкурса, ще бъдат подредени в изложба на третия етаж в Mall В. Търново и ще останат там до края на март. След това те ще бъдат експонирани в сградата на ЦПЛР-ОДК”, информираха организаторите на конкурса.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново