Новият роман на великотърновка събра над 80 сънародници в българското посолство в Лондон

Публикувано на вт, 8 Ное. 2022
333 четения

Великотърновката Здравка Владова-Момчева представи най-новия си роман “Солджър” в българското посолство в Лондон. На срещата присъстваха над 80 почитатели на творчеството ѝ, дипломати, колеги, гимназисти и бивши нейни ученици от Българското училище към дипломатическото ни представителство в британската столица, някои от които със съпрузите и децата си. Почетен гост на събитието беше българският посланик в Лондон – Н. Пр. Марин Райков.
Романът “Солджър” и неговата премиера бяха посветени на Деня на будителите и на юбилея на БУ “Иван Станчов” към Посолството в Лондон, което през тази година започна своето 35-о летоброене. Приходите от продажбата на книгата при представянето ѝ Здравка подари на училището.
“Вечерта беше толкова сърдечна и вълнуваща, колкото може да бъде една семейна или по-скоро родова среща, защото Здравка ни накара да си спомним, че сме рода – чрез езика и историята ни, чрез комплексите ни за малоценност, които често ни захлупват в имперско обкръжение, но че самоспасението е в припомнянето за будителството. Че Денят на будителите не е поглед само в миналото, а е и в оглеждането около нас, където имаме бисерна всеотдаденост на талант и обич към родното, което възражда достойнството да бъдеш с български корен”, разказа за събитието неговият модератор Снежина Мечева, директор на БУ “Иван Станчов” и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина. “Много малко са срещите на нас, българите в чужбина, когато в такъв интимен и вълнуващ момент преживяваме културен, бих казала родолюбив катарзис, и се чувстваме пречистени”, добави Мечева, която определи великотърновската авторка като “плетач на дантели от метафори и сравнения”.
“Не искам да преразказвам нищо от романа, препоръчвам просто той да се прочете. Аз лично го четох два пъти и изглежда, че след всичко, което Здравка разказа, вероятно ще го грабна отново”. Това сподели в изказването си и Н. Пр. Марин Райков, който призна, че е нямал намерение да взима думата, но пръв пожела да го направи, провокиран от чутото. Той е добил усещането, че когато слуша авторката да говори за Солджър – главния герой, е съпреживял личната си среща с подобна действителна личност.
С вълнение българският кинорежисьор – документалист Жезко Давидов, който също е контактувал с българските командоси в Кербала, какъвто е героят в романа, определи езика на Момчева като витраж.
Посланието на Здравка към всички присъстващи беше “Не забравяйте съвременните ни герои, сред които сте и вие. Нека бъдем заедно”. Момчева призова в съвремието, изпълнено с противостояния, да се себеспасим чрез любов – най-свидната за нея дума от българския език, който тя обожава, защото сънува и живее словото ни по магически начин.
“На тази премиера постигнах още една своя мечта – да видя, усетя и да се слея със своите си, без дребнотемие и противоречия. Така както трябва да бъдем винаги – ние, българите, в изпитание и моменти на щастие”, сподели развълнуваната великотърновка и благодари на всички, били част от това събитие.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново