Нова книга събра историята на търновските кметове

Публикувано на ср, 23 окт. 2019
571 четения

Авторът Тодорка Недева: „Доброто отношение на Даниел Панов ме мобилизира да напиша тези текстове“

Нова книга, която е първата по рода си за В. Търново, описва в едно цяло историята на хората, управлявали старата столица и общината. Изданието „Търновските кметове 1877-2019“ бе представено в емблематичната за българската държавност сграда на музей „Възраждане и Учредително събрание“. Автор е историкът Тодорка Недева, с издаването се ангажира Нейко Генчев и „Фабер“, а сред най-дейните инициатори книгата да стане факт е досегашният кмет и кандидат за нов мандат Даниел Панов.
Събитието уважиха наследници на кметовете на старата столица Димитър Раев, Ганчо Пеев, Иван Вителов, Владимир Даскалов, Драгни Драгнев, Теофил Теофилов, Станчо Друмев, Евстати Мартинов, Иван Димитров. Част от тях не скриха вълнението си от сътворяването на такъв тип историческа книга. В залата на бившия Конак бяха и Иван Чолаков, Емануил Серафимов, Веселин Георгиев и Георги Стефанов, управлявали града в по-близкото минало.
„Приемствеността е сред най-важните фактори, за да върви един град напред. Това личи и от страниците на чудесната нова книга. Всеки от кметовете е дал много от себе си и има своята роля днес В. Търново да се развива и да е това, което е. Приемствеността трябва да бъде запазена и занапред“, коментира Панов. Той благодари на Тодорка Недева, че по много четивен и приятен начин е описала толкова сериозна част от историята на В. Търново. Панов изказа признателност към всички, подкрепили идеята книгата да стане факт, както и на издателя Нейко Генчев.
„Тази книга трябва да е в библиотеката на всички, които милеят за В. Търново. Вярвам, че това е началото на поредица издания за историята на града, който е историческа и духовна столица. Книгата е голямото богатство и поредното доказателство, че Търново е велик град“, сподели уважаваният историк проф. д-р. Петко Петков.
„Хората, които заемат ролята на кмет на най-българския град, макар и много различни, са обединени от една кауза – В. Търново. Ще си позволя да цитирам един от тях – Владимир Даскалов, който е варненец. Той казва: „В. Търново – това е България. България – това е В. Търново. Никой не може да оспори това твърдение“. Много съм благодарна от отношението на Даниел Панов, което провокира в мен желанието да се да напиша тази книга“, коментира авторката Тодорка Недева. Тя сподели и любопитен факт около съставянето на текста. Първият вариант бил готов, когато Недева прочела новината, че по инициатива на Даниел Панов се правят проби на електрически автобус до кв. „Варуша“. „Нямаше как да не добавя и тази информация. Бях много изненадана, защото темата за транспорт до този квартал датира още от началото на миналия век. Първите файтонджии категорично са отказвали, дори срещу жълтици, да превозват търновци до „Варуша“, разказа още Тодорка Недева.
Издателят Нейко Генчев обобщи, че книгата представя историята на най-българския град, представена през делата на хората, които са го управлявали през годините. „Всички постъпления от това издание ще бъдат използвани за специална експозиция за кметовете, която ще бъде подредена в Регионалния исторически музей“, завърши Генчев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново