Нова голяма кула разкриват археолозите на Трапезица

Публикувано на вт, 3 сеп. 2019
7824 четения

Нова уникална по размери и архитектура кула разкрива екипът на археолога проф. д. изк. Константин Тотев на крепостта “Трапезица” във Велико Търново. Съоръжението е по протежението на Западната крепостна стена и няма аналог сред разкритите досега кули, които са част от фортификацията на историческия хълм.
“Още при почистването попаднахме на това изключително рядко съоръжение. Новата кула е с размери 5,6 м от запад, на 4 м от север, на 3,60 м от южната страна. Тя опира на крепостната стена със специална извивка, където вероятно е имало стълбище и подход към самата кула”, обясни проф. Тотев, който е директор на великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.
Професорът е ръководител на екипа, който проучва автентичната архитектура в участъка, разположен до централния вход за Трапезица. Археологът работи в северния сектор, непосредствено до новоизградената със средства от Азербайджан Западна крепостна стена, за да може реставрацията на защитното съоръжение да продължи. От Министерството на културата са отпуснали 19 000 лв. за разкопки и консервация в северния сектор на крепостта. Експедицията е стартирала преди около 15 дни с почистване на участъка, като в работата участват и алпинисти. Очакваме до две седмици да успеем напълно да разкрием, заснемем и документираме кулата, уточни археологът.
През този сезон той ще продължи проучването на архитектурата и живописта на църква № 23, която беше открита миналия септември. В апсидата на храма м.г. проф. Тотев откри първия в света златен кръст реликварий с частица от Христовото разпятие. Единственият кръст енколпион от чисто злато, намиран досега, е бил положен източно от стълба на олтарната маса и е лежал в специална малка камера, обмазана с хоросан и запечатана от всички страни. Там екипът е попаднал на още два кръста – единият е нагръден и е изработен от бронз, а другият е метален процесиен. Златният кръст е с тегло 75 г и датира от втората половина на XII век, като се отличава с ювелирната си изработка. Положен е в основата на олтарната маса при началото на строителството на храма през XIII век.
Църква № 23 е разположена непосредствено до Западната крепостна стена. Отличава се с уникалните си фрески, които са рисувани през XIII век, когато е бил построен и храмът. Многобройните фрагменти от стенописната украса са събрани в около 250 щайги. Сред стотиците парчета, които специалистите изключително прецизно са извадили от земята, се различават и човешки образи, а такива досега няма в стенописите на нито един от храмовете на втората търновска крепост.
Непосредствено до северн

ата стена на храма започва некропол, от който досега са разкрити около 30 гроба. През този сезон ще бъде проучен и некрополът вътре в храма.
Пом.-ръководител на експедицията е директорът на Историческия музей в Раднево Пламен Караилиев. С проф. Тотев работят и археолозите Надежда Ботева, ръководител на разкопките на крепостта “Хоталич” край Севлиево, и директорът на музея в Ботевград Рени Петрова. В екипа участват още Галя Тодорова и Венета Славова.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново