Нов роман с библейски сюжети издаде проф. Лъчезар Георгиев

Публикувано на вт, 20 Ное. 2018
299 четения

Приключения, красива любов и библейски сюжети се преплитат в новия роман “Лисабонската наследница” на великотърновския писателя проф. Лъчезар Георгиев. Пред читателя се разкриват послания за смисъла на човешкия живот, отношението към християнството и вярата, ролята на изкуството, нуждата от упование, хуманност и надежда в забързания, често забравящ изконни ценности, свят.
“Ръкописът на последната ми книга беше благословен в Килифаревския манастир край В. Търново. Там получих вдъхновение и духовна опора да творя. Така романът се получи модерно художествено четиво с дълбок философски размисъл за християнските ценности”, сподели проф. Георгиев. Затова след излизането на книгата от печат той подарил първите три екземпляра на манастирската библиотека.
“Лисабонската наследница” е многопластов и динамичен роман, написан по класическата композиционна схема, но с колоритен език и стил. Към създаването на творбата писателят пристъпва след солидна подготовка, много проучвания и лични наблюдения в резултат на пътувания до Португалия, Германия, Италия, дестинации в Атлантическия океан, Република Малта.
“Описваните събития са интригуващи, на места с елементи на екшън и увлекателен любовен наратив, но зад видимия пласт се прокрадват послания, свързани с библейската история и Новия завет, а присъствието на ревностния последовател на Иисус Христос – св. апостол Павел в Малта и неговите удивителни подвизи, е повод да се направят десетки отправки към важни исторически събития с трайно духовно значение за Малтийския архипелаг. Нещо повече, проекциите на минало и съвременност, описанията на забележителности в Португалия и Малта прaвят романа четивен, увлекателен и интригуващ. Красивият хепи енд, на фона на драматични събития, е достоен финал за просветлението в душите на героите”, обяснява авторът.
За графичния дизайн на корицата на книгата са използвани фотографии на Лъчезар Георгиев от Малта. В самата книга също са публикувани негови снимки от Португалия и Малта.
Това е шестият роман на проф. Лъчезар Георгиев, който излиза след солиден опит в белетристиката. Досега той e издал 64 книги, сред които има една повест, 12 сборника с разкази и един – с новели. През последните години негови новели и разкази излизат и в авторитетното издание на българската диаспора в САЩ “Евро Чикаго”. Наред с това той е автор на научни монографии, студии и книги, свързани с изследвания по въпросите на книгата и печатните медии. Член е на Съюза на българските писатели.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново