Носителка на престижни литературни награди представя новата си книга във Велико Търново

Публикувано на вт, 15 юни 2021
329 четения

Писателката Бойка Асиова представя най-новата си книга “Роден на Великден” във В. Търново. Срещата е на 15 юни от 17 ч. в читалнята на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” и се организира съвместно с Къща музей “Емилиян Станев” във В. Търново и Издателство “Жанет 45”
“Всичко, написано от Бойка Асиова, като че ли излиза от потайни пазви, в които планината, ветровете и предците са съхранявали специално за нея ароматни думи, извезани сюжети и незабравими герои. В пазвата на тази книга има един живот. Българско сираче от Илинденското въстание се превръща в ирландски студент по медицина, а след това жител на света, който лекува европейци и африканци, но най-вече своята душа. Ще намери ли лек за гладуващото си сърце по най-дългия път обратно към себе си? На този въпрос ще ви отговори Бойка Асиова така, както само тя го може”, разказва за авторката и книгата Веселина Седларска, журналист и писател.
Бойка Асиова е родена в Разлог. Инженер-химик по образование, с малко практика в управление на индустриалното производство, повече от 30 години тя е журналист. Работи в няколко национални всекидневника, пише за литературни и други издания. Автор е на 11 книги. Между тях са сборниците с разкази “Сребърна пара”, “Мир вам, сто врабчета”, “Мъжко можене”. Романът ѝ “Яловата вдовица” е номиниран за наградата “Хеликон” и получава Националната награда за литература “Николай Хайтов” за 2007 г. През септември 2012 г. той е преведен на немски език в Германия. Книгата й “Рецепта за камбана” е отличена с годишната награда на Съюза на българските писатели за есеистика за 2011 г. Предпоследната ѝ книга “Да убиеш Сталин. Спомен за Костадин Лагадинов” е документален разказ за невероятната съдба на един човек, минал през сибирските лагери и останал верен на идеала си.
Асиова е автор и на близо 20 публицистично-документални филми, продукция на БНТ, по темата за борбите на македонските българи за национално освобождение, културното наследство, традиции и нрави и тяхната съвременна проекция. Между тях са “Жалба по Гоце”, “Двата Миладина”, “Живата книга”, “Цената на тютюна”, “Пътят за Драма”, “Тайната на юдите” и др.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново