Носител на международната награда Букър гостува във Велико Търново

Публикувано на вт, 21 Ное. 2023
133 четения

Анджела Родел, която е носител на престижната международна литературна награда Букър, ще гостува в клуб ТаМ във В. Търново на 27 ноември от 19 ч. Тя е преводач от български на английски език, завършила е висшето си образование в САЩ , в университета Йейл и университета на Калифорния в Лос Анджелис, а нейни преводи са публикувани в различни големи издания. Анджела е лауреат на редица награди в областта на превода, сред които са NEA и PEN, а 9 романа, преведени от нея, са издадени в САЩ и Великобритания. С превода на книгата “Физика на тъгата” на Георги Господинов Родел печели наградата “ATSEEEL” за литературен превод през 2016 г., а с превода на романа му “Времеубежище” – международната награда “Букър” през 2023 г. От 2015 г. Анджела Родел е изпълнителен директор на Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт”.
Това е третото събитие от поредицата на клуб ТаМ “Срещи с преводачи”, което ще е и последно за тази година. В него Анджела ще разкаже как става така, че една американка без български корени попада в България и започва да превежда литература, как се подбират заглавия, как се убеждава американско издателство да публикува българска литература, как се превеждат прякори и балкански реалии, трънлив ли е пътят към върха, какво се променя след такава голяма награда, пояснява модераторът на събитието Елена Димитрова, по чиято идея се провежда то.
“Срещи с преводачи” е дългосрочен формат, чиято основна цел е да запознае широката публика във В. Търново с изявени преводачи на художествена и научна литература на и от български език и с естеството на тяхната професия. Да извади от сянката преводаческата професия и да доближи заинтересованата публика до “нищетата и блясъка на превода” (Хосе Ортега-и-Гасет).
Събитието е съфинансирано по Програма “Култура” от Административна програма “Календар на културните събития” на Община Велико Търново.
Николай ВЕНКОВ
Дизайн: Миляна Стоилова

loading...
Пътни строежи - Велико Търново