Николина Джановска излиза извън формата с изложбата си в ХГ „Недялко Каранешев“

Публикувано на пн, 20 Ное. 2023
95 четения

Художничката Николина Джановска ще представи своята самостоятелна изложба „Извън формата“ в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Г. Оряховица. Откриването й ще е на 29 ноември от 17,30 ч., а желаещите да посетят експозицията ще могат да го направят до 15 декември.
“Идеята за графика извън кавалетната форма ме вълнува отдавна и по някакъв начин самото предизвикателство да надмогна себе си и да овладея формата ме изведе в тази посока. Първата графична серия отначало бе замислена като пърформанс, с цел привличане вниманието на студенти от различни специалности към печатната графика, като процесът на печатане протичаше „на ръка“ и при „отворени врати“ – т.е. всеки изкушен би могъл да се включи при проявен интерес и желание“, разказва за създаването на творбите си Джановска, която е преподавател във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Реализирането на идеята й обаче няма очаквания от нея ефект – печатницата да се изпълни с хора, въодушевени и ентусиазирани да започнат работа. С времето първоначалният замисъл се развива в няколко по ред графични серии, които еволюират от „подредени“ композиции – до дефрагментирани елементи от тях, които обземат форматите и дори успяват да ги надскочат, според Джановска
„„Езикът“ на последните отпечатъци е съвсем пестелив и разчита по-скоро на визуалния ефект на контраста между цвета на текстила, върху който са отпечатани, и черният цвят на мастилото. Какво прави графиката съвременна – медията върху която се работи или използва за направата на графична форма, изразните средства или начинът на принтиране и тиражиране? Това са някои от въпросите, чиито отговор търся с тази изложба“, споделя Джановска.
Корифеите на българската графика Борислав Стоев и Румен Скорчев определят графиката като високо, елитарно изкуство, но от известно време въпросът, който занимава авторката напоследък, е дали днес, в 21 век, когато животът все повече се дигитализира, графиката не губи зрители и почитатели. Възможно ли е класическите (консервативни) методи, чрез които се гравира печатната форма и се репродуцира един графичен лист да доведат до липса на интерес от страна на днешното младо поколение? „Надявам се с настоящата изложба „Извън формата“ да провокирам интерес към това древно изкуство или поне да посея любопитство в нови зрители и ценители на графиката“, споделя Джановска.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново