Настояват за отваряне на танцовите и музикални зали

Публикувано на пт, 8 май 2020
309 четения

Да бъдат отворени танцовите, творчески и музикални зали в България, настояват в петиция заетите в тази сфера, сред които е Николай Корчев, създател на фолклорен танцов клуб “Плетеница”. Само за няколко часа са събрани над 2 хиляди подписа в подкрепа на предложението. Искането на инициативния комитет, който организира петицията, ще бъде внесено в администрацията на Министерския съвет.
“Вече два месеца нашият бранш е сериозно засегнат от забраната, продиктувана от извънредното положение. Ние не можем да упражняваме своята професия. Лишени от това толкова дълго време, губим възможността да акумулираме приходи за обезпечаване дейността на организациите ни. В страната има над 4 хиляди хореографи, които работят само в сферата на фолклора. Това е една много голяма група от хора. Ако не отворим залите, семействата ни ще останат без прехрана. Ние сме от организациите, които поради спецификата на дейността ни не можем да се възползваме от подкрепящите финансови мерки на правителството”, заяви за “Янтра ДНЕС” Корчев.
Инициаторите на петицията настояват да им бъде разрешено залите да заработят след отпадане на извънредното положение на 13 май, като обещават стриктно да спазват противоепидемичните мерки, обявени от Министерството на здравеопазването. Хореографите предлагат поетапно възстановяване на дейността им. Желанията им са от 14 до 21 май да се разрешат индивидуалните занятия по график и засилени хигиенни мерки, а от 22 май да се разрешат занятията по групи, в зависимост от квадратурата на залите, при спазване на регламентираното отстояние на хората и дезинфекция на помещенията. В предложението се уточнява, че графикът може да търпи промени вследствие на евентуално влошаване на епидемиологичната обстановка в страната.
От инициативния комитет посочват, че опитите за провеждане на онлайн занятия, както и старанието да задържат своите възпитаници дори и безвъзмездно, се оказва невъзможно поради липсата на професионална среда. Това довежда до материални и морални загуби в работата им, градена дълги години наред. Желанието на организаторите е да се осъществи работна среща с конструктивен диалог, преди отпадането на извънредното положение на 13 май, между техни представители и такива от Министерството на здравеопазването.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново