Народният хор и оркестърът на ДЮФА “Българче” спечелиха Гран при от конкурса “Дунавски славеи”

Публикувано на пн, 11 мар. 2019
1082 четения

Народният хор и оркестърът на ДЮФА “Българче” спечелиха отличието Гран при за блестящото си представяне на Дванадесетия национален фолклорен конкурс “Дунавски славеи”. Надпреварата за певци и инструменталисти се провела в град Русе на 8 и 9 март.
Народният оркестър на “Българче” впечатлил журито с характерните за нашата фолклорна област музикални произведения – “Дайчово хоро”, “Северняшко право хоро” и китка от три хороводни напеви. С първа награда в конкурса е удостоена и Ния Илиева, смаяла оценителите със соловото си изпълнение на гъдулка.
Хорът при Общинския детски комплекс спечелил овациите на публиката и приветствието на квалифицираната комисия с участието в две възрастови групи, които представили песните “Стана вода налива”, “Забурил бех да се жена”, “Оздолу иду шарени колца”, “Чие това стадо” и “Снощи Дамян сърдит дойде”. Вокалната група на ансамбъла, състояща се от 9 певици, се изявила с песните “Баба лук посела” и “Рано ранила Диляна”. Музикалната програма била специално подбрана и подготвяна за конкурса от ръководителя на хора – Галина Иванова, и диригента на оркестъра – доц. Митко Димитров.
Във фолклорния форум се състезавали повече от 500 изпълнители на народна музика, които били оценявани от компетентно жури с председател акад. проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив. Част от авторитетното жури са Сашка Ченкова – преподавател в Националното училище за фолклор “Филип Кутев”, Илка Александрова – народна певица, Владимир Минчев – преподавател по акордеон в НУИ “Проф. Веселин Стоянов”, и Цветан Банев – народен певец.
Дванадесетият национален фолклорен конкурс “Дунавски славеи” е организиран от Общински детски център за култура и изкуство в Русе. Форумът е включен в Националния календар на Министерството на културата, а вече трета година и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби.
Михаела ГЕОРГИЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново