Наградиха отличените художници от изложба “Велико Търново – пространство за вдъхновение”

Публикувано на чт, 22 окт. 2020
338 четения

Второто издание Заявки за участие в нея подадоха 163-ма автори, а след тяхното селектиране бяха допуснати 136 автора с над 250 творби, които участваха във второто издание на Националната изложба “Велико Търново – пространство за вдъхновение”.
Община В. Търново връчи 4 награди и направи 4 номинации. Наградата за живопис получи Симеон Панайотов, а номинация – Николай Бузов. Наградата за графика отиде при Пламен Легкоступ, а номинацията в този раздел – за Николина Джановска. Отличието за скулптура взе Румен Рачков, а номинацията бе за Милко Минчев. Наградите за млад автор бяха две. Тази на Съюза на българските художници заслужи Явор Костадинов, а на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” – Николета Иванова. С наградата на представителството на СБХ във В. Търново бе отличен Даниел Иванов. Участие в пленер от галерия “Савчеви” спечели Дионисиос Каламарас. Наградата на галерия за съвременно изкуство “Дориан” грабна Весела Петрова, а на Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” – Мариета Конова. Отличието на фирма “HMI” отиде при Илкер Даналов.
Второто издание на националната изложба трябваше да се проведе през месец май, но заради появата на пандемията от COVID-19 беше отложено. Това не повлия на участниците и активността на авторите беше много силна, споделиха организаторите.
“Изключително съм щастлива, че успяхме да реализираме тази изложба. Ние я обмисляхме и подготвяхме повече от година. Коронавирусът обърка много планове, но не ги осуети. Може би той беше и от полза за много творци, защото те успяха да се концентрират и да работят активно. Трябва да пазим нашите традиции в изкуството, да правим тези изложби и да даваме възможност да се случват такива големи национални форуми, за да бъдем разпознаваеми – всеки един като творец и В. Търново като център на културни събития”, обърна се към присъстващите Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности”.
Организатори на триеналето са представителство на СБХ – В. Търново, и Община В. Търново, а партньори: СБХ, Представителства на СБХ и дружества в страната, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Галерия за съвременно изкуство “Дориан” – Плевен, галерия “Савчеви” – Оряхово, РНБ “П. Р. Славейков” – В. Търново, и др.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново