Наградиха най-четящите деца във Велико Търново

Публикувано на ср, 13 окт. 2021
575 четения

Регионална библиотека “Петко Р. Славейков” във В. Търново тържествено обяви победителите от Лятната кампания “Ела в библиотеката”, провеждана под патронажа на Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет. На официалната церемония във фоайето на културната институция бяха връчени Специални награди за личен пример. Едната беше за учителския колектив от СУ “Емилиян Станев” – д-р Ваня Цанева и Десислава Стоева. Награда за устойчива работа беше присъдена на Теодора Петрова, преподавател в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”. Носител на Награда за активен посланик на библиотеката организаторите връчиха на Мариела Рангелова, преподавател в СУ “Емилиян Станев”. Всички те са едни от най-активните партньори на библиотеката от учителската гилдия. На мероприятието бяха присъдени няколко колективни награди, наречени “Моето четящо семейство”. Те бяха за Александър, Йоана и Надежда Дражеви, за Северин и Вероника Кавлакови, за Иван и Вяра Атанасови и за най-малкия записан читател Тервел Дъскотлиев, неговата майка Марияна Киркова, а също и баба му Боянка Игнатова. Следващата награда, наречена “С приятели на библиотека”, беше връчена на сестрите Мария и Габриела Маринови и тяхната приятелка Никол Ангелова. Тези три момичета са представители на част от многобройните читатели, които са доказателство, че библиотеката е място не само за четене на книги, но и благоприятна среда за срещи и много положителни социални контакти, посочиха от библиотеката. Традиционно организаторите бяха подготвили Специални награди за най-малките читатели. Те бяха присъдени на Ния и Божидара Върбанови, Огнян Митов и Ивайла Попова. Наградата за устойчив читател отиде при Виктория Марчовска на 8 години. Тя си я заслужи със своето постоянство не само по време на лятната кампания, но и с активното четене и заемане на книги през цялата година, поясниха организаторите. Финал на събитието беше обявяването на три големи награди в различните възрастови категории. За читателите от 7 до 10 години наградата получи 8-годишната Дария Недкова за прочетените от нея 50 книги в периода на кампанията. В категорията от 11 до 14 години отличена беше 11-годишната Натали Стоянова, която е заела 27 книги. При възрастова категория от 15 до 17 години беше наградена 16-годишната Анна-Мария Филипова, заела също 27 книги за отчетния период от 1-ви юни до 15 септември.
Инициативата “Ела в библиотеката” се състоя за пета поредна година. От 1-ви юни до 15 септември десетки ученици се включиха в надпреварата, като кампанията имаше за цел насърчаване интереса на младото поколение към книгите. По този начин организаторите провокираха подрастващите да четат и да обогатяват своята култура и грамотност.
“Ние, библиотекарите, знаем какво огромно значение има за интелектуалното израстване на подрастващите ранният интерес към книгата и към четенето. Затова имаме основна роля за насърчаване на това, било то чрез училищни или обществени библиотеки. В лицето на нашите партньори и съмишленици имаме и нужната подкрепа. Радваме се, че активността в нашата лятна кампания беше голяма, въпреки извънредната ситуация”, каза доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека, като припомни и мисълта на Жаклин Кенеди Онасис: “Има много неща, с които можете да разширите света на своето дете, но най-добрият е любовта към книгата”.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново