Наградиха изявени театрали по повод 150 г. на театъра на Велико Търново

Публикувано на вт, 8 Окт. 2019
175 четения

Дългогодишни театрални деятели бяха наградени с грамота и плакет по повод 150-годишнината от създаването на театъра във В. Търново. На церемонията в читалище “Надежда” бяха отличени Кирил Ангелов, Иван Евстатиев, Донка Серафимова, Дочка Кънева, Светла Терзиева, Георги Евтимов и Иван Митев. Награди ще бъдат връчени и на други театрални дейци, които не успяха да присъстват в залата. Благодарствен адрес получи директорът на МДТ “Константин Кисимов” Васил Вълчев. С почетен знак бе награден и Венцислав Спиридонов, под чието ръководство като председател на Великотърновския общински съвет единодушно бе взето решение уличка в близост до читалището да носи името на неговия патрон Димитър хаджи Павли Иванов.
Преди награждаването във фоайето на “Надежда” бе представена изложба с фотоси, афиши и оригинални костюми от постановки на великотърновския театър. На нея присъстваха десетки ученици, жените от Клуба по битова култура към читалището и любители на театралното изкуство. Те бяха приветствани от председателя на читалищното настоятелство арх. Донка Колева, която накратко ги запозна с историята на театъра в старата столица и читалището, откъдето той води своето начало.
“Още от далечната 1869 г. читалище “Надежда” поддържа българския дух. Тук са проведени 3-то, 4-то и 5-о Велики народни събрания, както и много други събития. Ние трябва да помним всичко по-важно, което се е случвало в нашия град. Преди десетина години аз също бях част от Управителния съвет на читалището и се радвам, че съм в тази сграда, която носи много от държавността, духовността и културата на нашия град”, каза Даниел Панов, председател на инициативния комитет по честване на 150-годишнината на “Надежда”.
Директорът на МДТ “К. Кисимов” Васил Вълчев определи изложбата като завръщане към времето, поставило началото на театралното дело във В. Търново, и преклонение пред тези, които са запалили искрата му в нашия град.
Пред всички присъстващи в салона на читалището актьорът Иван Митев разказа интересни подробности за 150-те години театър в културната и историческа столица на България и любопитни факти от живота на най-изявения търновски артист Константин Кисимов. Вечерта бе представен моноспектакълът “Гълъбът” на студентския театър “Маска и тога” към НЧ “Надежда”. С тези събития бе сложен край на честванията, свързани с историческата годишнина.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново