Наградиха изявени автори при откриването на седмото Биенале на църковните изкуства

Публикувано на вт, 19 окт. 2021
608 четения

В Деня на художника – 18 октомври, в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” бе открито седмото Международно биенале на църковните изкуства. В него участват над 90 творци от България и Европа със 173 творби. Събитието се провежда от 2009 г.
“На този форум си дават среща колеги, които работят във всички жанрове в областта на църковните изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба, църковна миниатюра, графика и приложни изкуства. Тази година дори има проект за марка, посветена на 120 години от рождението на патриарх Кирил”, обърна се към гостите доц. Евгений Николов, декан на Православния богословски факултет на ВТУ.
Проявата има и конкурсен характер. От всички участници 7-членното жури, включващо представители на ВТУ, Община Велико Търново и представителството на СБХ в старата столица, номинира 16 автора, от които избра да награди 5.
Наградата на Община Велико Търново, в размер на 1 000 лв., взе Цветелина Максимова за творбата си “Възкресение Христово”. Връчи й я Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности”, която поздрави художниците с професионалния им празник и им пожела да продължават да създават красотата, провокацията и изкуството, от което хората имат нужда. Наградата на ВТУ, в размер на 500 лв., отиде при младата художничка Ива Донкова, автор на две миниатюри от Пересопницкото евангелие, които ще останат собственост на университета. Тя бе наградена от зам.-ректора проф. д-р Димитър Димитров, който подчерта, че това биенале отзнаменува и 30-годишнината от създаването на Православния богословски факултет на ВТУ. Сашо Рангелов, представител на СБХ и доскорошен участник в повечето издания на Биеналето връчи наградата на СБХ на Десислава Гетова за иконата “Св. Георги и св. Теодор Стратилат”. Тя получи като награда творба от фонда на Съюза и поетична антология, илюстрирана с графики на изявени български графици. Наградата на Регионална библиотека “П. Р. Славейков”, в размер на 500 лв., връчи директорът на културната институция – доц. д-р Калина Иванова. Тя е за учениците от НХГ “Димитър Добрович” в Сливен, които участват с 18 свои творби и бе връчена на директора на училището Александър Дойчинов. От библиотеката са избрали православен мотив от творчеството на ученичката от 8 клас Марина Проданова. Това пано-мозайка ще краси детския отдел на библиотеката и ще бъде включено във фонда на отдел “Изкуство”. Наградата на фирма “Демакс” АД, в размер на 700 лв., отиде при Сава Костадинов за иконата му “Св. Йоан Рилски.Останалите 10 номинирани са: Димитър Христов, Михай Коман от Румъния, Иван Костов, Йоана Мария Русу от Румъния, Марио Конов, Живко Петров, Димостенис Аврамидис от Гърция, екипът Зорница Иванова и Пламен Кирилов, Владимир Андреев и Александра Йеротиевич от Северна Македония.
Заради извънредната обстановка в страната участниците от Сърбия не успяха да присъстват и техните творби не са оценявани в конкурса, каза проф. д-р Миглена Прашкова, председател на журито, Те обаче ще бъдат представени на постери, за да могат любителите на изкуството във В. Търново да ги видят.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново