Над 1500 деца от различни етноси се забавляваха заедно във В. Търново

Публикувано на пн, 10 юни 2019
99 четения

Над 1500 деца от различни етноси се забавляваха два дена във В. Търново по време на ромския фестивал “Отворено сърце”. Младите таланти са от близо 100 училища в страната и превзеха фестивалната сцена с концерти, театрални постановки, изложби и занаятчийски ателиета. Те представят традиции както на ромите, така и на българите, турците и други етноси, живеещи в България. Форумът се проведе за 16-а поредна година и се организира от Центъра “Амалипе” със съдействието на Общината и Тръст за социална алтернатива.
Програмата започна в петък с официално откриване в парк “Марно поле”. След това всички участници се включиха в традиционното шествие, което завърши с кръшно хоро пред паметника “Майка България”. То премина под наслов “Да превърнем езика на омразата в език на толерантността”. По-късно на сцената в Голяма зала на Общината беше представена театралната постановка “Неразказана приказка”, която поставя темите за ранните бракове, липсата на родителска ангажираност, преждевременното напускане на училище и насилието.
Интересна изложба от фотографии може да бъде разгледана от 7 до 14 юни на таблата пред Факултета по изобразително изкуство. Тя ще акцентира върху непознатото лице на ромите, представяйки ги като успели и реализирани граждани. Сред тях има работещ в пресцентъра на Народното събрание, актьор, режисьор, учителка и др. Изложбата засяга и темата за езика на омразата, от който много роми страдат.
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново