Над 150 български групи и изпълнители от Малайзия и Молдова идват на „Балкан фолк”

Публикувано на ср, 10 май 2023
256 четения

Съборът е включен в официалните чествания на 20-годишнината от подписването на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Повече от 150 български групи и изпълнители от Малайзия и Молдова ще представят традициите си на великотърновска сцена, участвайки в XXVI Старопланински събор „Балкан фолк“.

Фестивалът ще се проведе в периода 11-15 май на сцената на Летния театър в парк „Марно поле“ и е включен в официалните чествания на 20-годишнината от подписването на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

На 12, 13 и 14 май ще се състоят концертите на емблематичното културно мероприятие и съпътстващите го през 2023 форуми – XIII Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк“ и VIII Световна купа по фолклор – Велико Търново. Програмата на фиестите през първия ден ще се реализира в часовия диапазон 13:00 – 20:25, през втория – от 12:15 до 21:35, а през последния всички зрители ще могат да се насладят на артистичността и таланта на музикантите, певците и танцьорите от 13:55 до 19:30.

Официалното откриване на фолклорния празник ще се състои на 12 май от 19:00 часа, а церемонията по закриването и награждаването – на 14 май от 19:00 часа. На 13 май участниците ще представят народните си облекла и част от репертоара си по време на парад-дефиле, което ще започне в 18:30 часа от паметника „Майка България“ и ще премине през централната градска част до сцената на Летния театър.

В оценителната комисия ще се включат експерти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките ИЕФЕМ-БАН.

Събитията се провеждат с финансовата и логистичната подкрепа на Община Велико Търново и в рамките на Музикални празници „Евро фолк“.

Музикално-танцувалното разнообразие, представено в трите големи форума, ще бъде съхранено и разпространено чрез възможностите на професионална аудио и телевизионна техника, като записите на най-добрите изпълнения ще се излъчват многократно по четири сателитни телевизии с обхват цяла Европа.

Всички концерти са с вход свободен, като ще може да се гледат в реално време и в онлайн платформите на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ и ЕврофолкТВ.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново