Над 120-годишна статия разказва за търновеца Георги Живков

Публикувано на ср, 21 Авг. 2019
48 четения

На 06 май 1893 г. престижното  френско  издание La REVUE  DIPLOMATIQUE  представя на челната си страница министъра на просвещението Георги Живков. Статията е подготвена от директора и главен редактор белгийския дипломат Огюст Мьолман. На страниците на седмичника се отразяват водещите политически събития в Европа и се представят кралски особи, престолонаследници, премиери, министири, дипломатически агенти, духовни водачи.  Изданието е запазено в Български историчeски архив. Ето и самата статия:

 

Г-н ГЕОРГИ ЖИВКОВ

Министър на народното просвещение на България

 

Както много пъти сме го отбелязвали на тези страници, именно в областта на просвещението действията на българското правителство са най-решителни и най-полезни. И ако великите дела почти винаги намират нужните хора, които да ги извършат, то това тъй често потвърждавано правило и в случая няма никакво изключение. Страстното усърдие на българските управляващи в  делото на образованието на всички нива намери за свой защитник Г. Живков. Адвокат ли е? Не. Ако във Франция тогата отваря врати към всяко поприще – и то напълно оправдано поради качествата,  които предполага и които изисква –  в тези нови земи професионалистите са предпочитани поради доверието, което внушават и страстта, с която се заемат да реформират недостатъците, от които вероятно са страдали и лично.

Роден в Търново през 1844, Георги Живков е посветил себе си и живота си на образованието. Учителства в Русчук, във Варна, в Ески-Джумая, още по турско време създава педагогически журнал със заглавие Книжевен имот за децата,  т.е. Литературна съкровищница за децата, който се радва на голям и напълно заслужен успех.

Не мислете,  че тези му занимания го отдалечават от политиката. Те никак не попречват на Живков да съдейства на борбата за независимост. Името му влиза в историята през  1862, 1867, 1868 г. С дело и със слово дава сериозна подкрепа на иредентизма .  Вестникът е Свобода и с достоен за възхищение плам пропагандира идеята за отхвърляне на отоманското върховенство.

Естествено, намираме името на Живков и през 1876 в Сърбия, в редиците на българските доброволци и по-късно като член на делегацията, акредитирана от България при крал Милан. Без колебание можем да заявим, че няма нито един акт на независимост, към който този пламенен патриот да не е дал своя принос.

С влизането на Русите в Търново Живков е избран за кмет на родния си град. След подписването на мирния договор донесъл освобождение на българите, Георги Живков заема последователно длъжностите губернатор на София, училищен инспектор във Варна и Русчук, директор на гимназията във Варна. Избиран е за член на всички Народни събрания, за него е запазена честта да председателства Великото народно събрание във Велико Търново, свикано през 1886 г. да избере нов княз. Той наследи  Петко Каравелов като регент и даже в момента, когато пишем тези редове, отсъствието на княза, заминал за Италия заради женитбата си и на министър-председателя, който трябваше да го придружи, отново постави г-н Живков на този пост. И няма значение, че временният регент не се възприема в качеството си на държавен глава, ако искате наистина да му окажете почит  – говорете за него като за министъра на народното просвещение. И наистина нито за миг по време на политическата му кариера не e забравял грижата за този жизненоважен въпрос – просвещението на народа. България му дължи бързото умножаване на училищата както и възхода на едно прелюбопитно литературно движение. Благодарение на неговото ръководство се родиха безброй списания – неуморни разпространители на знания във всички области на науката.

Създател и велик жрец на образованието, бихме желали да продължи на тази неразривно свързана с името му, сякаш създадена специално за него длъжност в името на напредъка на умовете, на просвещението на българския дух, чиито бъдни висини никой не съзира по-добре от г-н Живков.

Огюст Мьолман

Редакционна статия в сп. “Ревю дипломатик”, бр. 18, 6 май 1893 г

 

Превод Мариела  Царкова

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново