Над 100 души уважиха откриването на изложбата “Емоционални бежанци”

Публикувано на пн, 28 Ное. 2022
357 четения

Над 100 души, почитатели на скулптурата и живописта, присъстваха на откриването на изложбата “Емоционални бежанци”. Експозицията в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново събра на едно място 29 непоказвани досега творби на Анастасия Тонкова, Мартин Митев и Венко Тонков.
“Нека потърсим заедно къде са пресечниците в тази Триада, къде са допирателните? По едната тангента е връзката по пряка семейна линия, по другата: професионалната близост между преподавател и студент. Третата линия е на пръв поглед много недоловима, но пък твърде осезаема като визуализация на пластичната синергия между скулптура и живопис”, каза проф. д-р Владимир Аврамов от Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, който откри изложбата, представяйки тримата автори и техните творби. “Скулптурата се оцветява, живописта манифестира своята триизмерност. Плюсът и минусът произвеждат необходимата за едно събитие енергия. Експанзитета на Ася влиза в пряк контакт с балансираната гравитационност на Марто…, докато Венко наглед безсмислено строи своите деконструкции, подобно на малкото дете, което методично вдига своите пясъчни кули, обречени на разрушение”, продължи преподавателят в катедра “Стенопис”.
Анастасия и баща ѝ Венко благодариха на всички присъстващи на изложбата за възможността да представят творбите си в съвместната експозиция, а Мартин разказа, че когато е дошъл да учи във Факултета по изобразително изкуство във В. Търново от родния си град Русе, е намерил голяма подкрепа в лицето на преподавателя си Венко Тонков. “Той отвори кръгозора ми извън етюдите, които рисувахме в средното училище, запозна ме с метала, камъка, дървото. Обичах да го гледам как прави своите скулптури. Той ме провокира да погледна извън границите на традиционното изкуство и беше стимул за мен да се развивам като автор”, каза Митев, който впоследствие става колега на Тонков като преподавател във ФИИ. В процеса на тяхното общуване се заражда и идеята за съвместна изложба, последвана от необходимостта от трети автор, който да придаде цвят и завършеност на проекта.
“Ние не сме бежанци в онзи смисъл на думата, който стана известен в последно време, но не намерихме друга дума, която по-ясно да опише как в един момент можем да страним емоционално от общото мислене и идеи. Емоциите са водещи, те дават отражение в нашето творчество и живот”, каза още Митев и обяви изложбата за открита.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново