Над 100 души присъстваха на откриването на изложба с емблематични японски творби

Публикувано на ср, 22 Ное. 2023
127 четения

Над 100 души присъстваха на откриването на изложбата “Японска гравюра” в Художествена галерия “Борис Денев” във В. Търново. Тя включва картини от колекцията “Световно изкуство” на Националната галерия в София и произведения на едни от най-известните автори в този жанр на изобразителното изкуство.
“Смятаме, че е изключителен шанс, че в България има такава колекция и можем да си позволим да я видим. Японската гравюра повлия много сериозно върху европейското изкуство и даже бих казала върху патрона на Художествената галерия във В. Търново Борис Денев, защото в началото на 20 век тези творби, разпространявани от търговците, оказват голямо влияние върху всички европейски художници. Аз мисля, че това е едно вечно изкуство и то винаги привлича публиката”, каза Ярослава Бубнова, директор на Националната галерия в София, която присъства на откриването на изложбата. Културната институция притежава тези творби от много отдавна. Принадлежали са на един офицер от руската армия по време на Руско-турската война, който ги оставя в България, но впоследствие са разпръснати в няколко галерии и музеи в страната. Хората, които създават колекцията с чуждестранно изкуство в София, купуват част от гравюрите през 80-те години на 20 век от Япония и Европейските музеи, така че тя е дообогатена. Това не е изложба, която е посветена само на един исторически фрагмент от японското изкуство, а на изкуството въобще и неговата невероятна способност от малките неща да създава образи и символи, които живеят много години и векове наред. Тя е способна да даде на съвременните художници оптимистичното убеждение, че това, което правят, може да се окаже значимо не само за съвремието, но и за векове напред, както и за цялата планета, смята Бубнова.
“Възприятието на Западна Европа за японското изкуство се дължи до голяма степен и на тези гравюри. Веднага след 1870 г. те започват да проникват на Стария континент и да оказват влияние върху ранните импресионисти като Дега, Моне, Мане, върху постимпресионистите като Ван Гог, творящите в Арт Нуво като Тулуз Лотрек. Всъщност това е едно масово, комерсиално изкуство, направено с единствената цел да се продава. Но то е създадено от големи майстори, което с течение на годините го превръща във феномен, световен стандарт и нещо, което възприемаме като шедьовър”, каза Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново.
“За Посолството на Япония е чест да бъде съорганизатор на изложбата и сме благодарни за възможността да подкрепим тази стойностна инициатива. Изключително сме щастливи, че за първи път през последните три години отново можем да организираме събитие от Дните на японската култура в България в старата столица В. Търново – място с толкова богата история и култура”, каза в приветствието си на български език Кенто Мураки, културен аташе в Японското посолство в България. Той разказа, че укийо-е представлява традиционно японско изкуство и в буквален превод означава “картини от плаващия (преходен/земен) свят”. В тях се влага нов смисъл, отнасящ се за отдаденото на удоволствия общество, а в същото време могат да се разглеждат и като изображения, илюстриращи всекидневието. Те запечатват градската култура от периода Едо (1603-1868 г.), документират отварянето на Япония към света по време на периода Мейджи (1868-1912 г.) и проправят пътя си до европейските пазари. Темите обхващат както красивите жени и актьори, изображенията на птици и цветя, така и популярните композиции, посветени на известни места и маршрути. Днес укийо-е играе голяма роля като важен материал за изучаване на всекидневието и културата през онези времена. В днешно време много японци дълбоко ценят тези гравюри и ги смятат за важна част от културното си наследство, подчерта Мураки.
“През последните години екипът на ХГ “Борис Денев” се опитва да представя редица интересни проекти и експозиции, които преди всичко имат за цел да обогатят всеки един посетител в нашите зали. Смея да кажа, че тази експозиция и партньорството ни с Националната галерия обогати много повече и нас”, посочи Мартин Митев, директор на ХГ “Борис Денев”
“Тази изложба много добре описва развитието на жанра и тематиките на укийо-е. Тук са включени едни от най-познатите образци за европейските художници от ранния 20 век и мисля, че 100 години по-късно е хубаво публиката отново да бъде обърната към тях”, каза кураторът на изложбата Златка Димитрова, която е и уредник в Националната галерия малко преди експозицията да бъде официално открита. Тя ще остане в ХГ “Борис Денев” до 17 декември.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново