На 1-ви юли стартира поклоническият маршрут, посветен на св. Йоан Рилски

Публикувано на чт, 27 юни 2019
370 четения

На 1-ви юли от В. Търново стартира поклоническият маршрут, посветен на пренасянето мощите на св.Йоан Рилски от старата столица в Рилския манастир. Във връзка с това в средновековната църква “Св. Св. Петър и Павел” бе организирана изложба. В нея са представени всички икони и реликви, които са носени в предишните походи и някои нови неща, които поклонниците ще вземат със себе си тази година. Изложена е хоругвата, дарена през 2017 г. от габровци, икона на търновската художничка Нели Белева през 2018 г. и плащаница с образа на св. Йоан Рилски, предоставена от Курилския манастир специално за изминаването на поклоническия маршрут.Сред експонатите е и паметната книга, която е създадена при основаването на Националния инициативен комитет, в която всеки ден ще бъдат записвани поименно участниците в похода.

“За наша голяма радост Светият синод благослови начинанието. Съставът на включващите се в поклоническия поход е разнообразен. Около 15 души са заявили участие за целия маршрут, който е дълъг около 570 км. Планувано е на ден да се изминават между 10 и 30 км. Над 70 селища ще се включат в събитието като домакини. 4 епархии, 19 общини, 8 административни области ще посрещнат поклонниците. Нощувките ще са на различни места, сред които хотели, къщи за гости, хижи, манастири, на места в обществени или частни сгради, а ще има случаи и на палаткови лагери. Участниците в маршрута са повече от миналите години, като основната група няма да падне под 30 души”, разказа повече за “Светият път” Паскал Пиперков, който е един от основните организатори. Надеждата на инициативния комитет е през следващите години този маршрут да се оформи по нужните правила, да се маркират пътеките, да се опише в пътеводител и всеки да има възможност когато му е удобно  да го изминава.

Проф. Пламен Павлов, като председател на Националния комитет, разказа подробности около историята на пренасянето мощите на Св. Йоан Рилски. Той определи това средновековно събитие като първата общонародна българска изява на единение. По пътя на светите мощи се случват серия от процесии, литийни шествия и поклонения, дарителски жестове, в които се включва голям брой от населението.

Евгени Коев, който също е един от организаторите, добави че и сега, както преди 550 години, на много места ще бъдат организирани тържествени посрещания, литийни шествия, масови процесии и други инициативи. Той сподели, че пътят на пренасяне мощите на св. Йоан Рилски от В. Търново до Рилския манастир обединява изключително много свети места, свързани с десетки светци от различни населени места. Този маршрут е огромно духовно и културно наследство за целия български народ. Коев поясни, че такава широкообхватна проява не е правена в България. Освен туристически и поклонически поход, това е културно събитие, което ще даде възможност за запознаване и съпреживяване на нашето минало и култура от хиляди наши сънародници.

Първооснователите на тази инициатива са представителите на Българската православна църква и Великотърновският митрополит Григорий, които още преди 20 години създават инициативен комитет и пропътуват символично пътя от В. Търново, през София до Рилския манастир. Преди десетина години идея на градоначалникът на старата столица Даниел Панов е поклоническия поход да получи името “Светият път”. Това официално и окончателно е прието през 2018 г.

“”Светият път” е единствения изнесен маршрут извън В. Търново и Общината напълно подкрепя това начинание. Това е различен поглед към туризма и може би в бъдеще ще се ангажираме с част от финансирането на благородното начинание”, сподели Ганчо Карабаджаков, зам .кмет на В. Търново.

На откриването на изложбата присъства и  д-р Миглена Петкова, заместник директор на Регионалния исторически музей във В. Търново .

Организаторите поясниха, че е получено съдействие от много институции, но бюджета на начинанието е изцяло за собствена сметка. Те добавиха, че засега разполагат и със скромен дарителски фонд.

Началото на похода ще е на 1 юли. Той ще започне с тържествена света литургия в катедралния храм във В. Търново и литийно шествие. Краят му ще е на 31 юли в Рилския манастир.

Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир Бонев

loading...
Пътни строежи - Велико Търново