Мюзикъла “Зех ть, Радке! Зех ть!” поставя за първи път у нас великотърновският театър

Публикувано на чт, 19 сеп. 2019
318 четения

Великотърновският театър е първият в България, който поставя на сцена мюзикъла “Зех ть, Радке! Зех ть!”. Постановката е по комедията “Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни и музика на Димитър Вълчев, а текстът на песните е на Миряна Башева. Премиерните спектакли ще бъдат на 19 и на 25 септември от 19 часа в голяма зала на МДТ “Константин Кисимов”.
Мюзикълът е познат от телевизионния екран след популярния през 70-те години на миналия век спектакъл на Хачо Бояджиев, а от тогава никой не е посягал към него. Режисьор и автор на новия сценичен вариант за търновския театър е Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център “Димитър Димов” в Кърджали. Диригент-постановчик е Игор Богданов, диригент Васил Вълчев, над сценографията работи Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, а хормайстор – Яница Брънзелова. Ролите изпълняват Иван Митев, Милен Иванов, Стефка Златкова, Силвия Шекилова, Полина Петкова, Виктор Терзийски, Стефка Петрова, Валерия Пейчева, Стефан Методиев, Йордан Чейреков и др.
Режисьорът е категоричен, че търновският театър е най-подходящото място за поставянето на такъв класически български мюзикъл. “Тук всички задължителни звена работят в завиден синхрон – симфоничен оркестър, прекрасен актьорски състав, хор и балет, а това позволява да видим този спектакъл в истинския му блясък”, каза г-н Бочуков.
“След “Криворазбраната цивилизация” и “Вражалец”, “Зех ть, Радке! Зех ть!” е третият мюзикъл, познат от телевизионния екран, който нашият поставя за първи път в България, с което много се гордеем. По този начин вадим от забвение още едно българско класическо заглавие. Освен това за мен е чест и дълг да работя с музиката на Димитър Вълчев, с когото се познавам от музикалния театър. Той беше творец с невероятен финес и темперамент, а музиката му заслужава да живее”, сподели диригентът Игор Богданов.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново