Музиканти от Ню Йорк, Лондон, Кумаси и Болгатанга Сити ще гостуват на TAM през новия сезон

Публикувано на ср, 19 сеп. 2018
575 четения

Музиканти от Ню Йорк, Лондон, Кумаси и Болгатанга Сити; кино за деца и възрастни, изложба в един квадратен метър и спектакъл носител на Икар ще се появят ТАМ във Велико Търново още през първата седмица на новия сезон.

22-ри септември, освен  важен национален празник, е и начална дата на програмата  от разнообразни събития на български и международни артисти, които Сдружение ВТ Ивентс и пространство за култура и социални инициативи “ТАМ” ще организират във Велико Търново в периода  септември 2018 – април 2019.

В събота  новият сезон ще открие нюйоркската банда Sky White Tiger. Неин създател  е бруклинския фронтмен и продуцент Louis Schwadron. Той е бивш член на The Polyphonic Spree и групата на Rufus Wainwright. Louis е изпълнявал и записвал като мулти-инструменталист с Radiohead, David Bowie, Elton John, Sufjan Stevens, Grizzly Bear, The National, St. Vincent, както и много други.

Още същата вечер в рамките на  „1m2 изкуство” ще бъде открита изложба на Деница Милушева. „1m2 изкуство” е проект на куратора Мартина Йорданова и включва представяне на артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с големина от 1 кв.м. Вдъхновено от концепцията за „white cube“ (бял куб), проектът дава възможност на млади и утвърдени автори да покажат свои творби в една нестандартнa изложбена среда. Проектът е подкрепен по програма „Изкуство и култура” към Община Велико Търново.

В  първия ден на новата седмица, а именно 24-ти септември, от 20:00 часа ще може да видите селекция късометражно кино подбрано от Кинематограф.бг. Събитието ще бъде ежемесечен акцент в тазгодишната програма и ще запознае киноманите със специално подбрани за Велико Търново филми от световното късо кино.

На 25-ти септември от 20:00 часа, ТАМ ще гостува театралната постановка Малдорор по Лотреамон на режисьорката Ани Васева. Актьор в представлението е Леонид Йовчев, а ролята му донася награда Икар за водеща мъжка роля през 2016 г. Ако искате да не пропуснете това невероятно изживяване си запазете билет възможно най-бързо. Местата са ограничени!

26-ти, 21:00 часа, Кралят на музиката за колого (двуструнна ганайска китара) КИНГ АИШОБА от Болгатанга Сити и неговият добър приятел АЮУНЕ СУЛЕ от Кумаси ще свирят за първи път на търновска територия по покана на „ТАМ“ и радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10 години.

След концерта – танци до зори с музика от Гана, Мали, Буркина Фасо, Сенегал, ЮАР, Танзания, Реюнион, Ангола, Нигерия, Етиопия и Кабо Верде, селектирана от „Аларма Пънк Джаз“.

От 18:00 часа в четвъртък американският режисьор Реймънд Стиърс, който от години живее в стражишкото село Ново градище, ще инсталира истински лентов кинопрожектор в пространството на бара. За магията на аналоговото кино ще научим лично от него и ще видим прожекция на подбрани български и американски ленти.

По-късно вечерта концерт ще изнесе дуото Ross’n Lorina.

27-ми е и рождената дата на Реймънд Стиърс и всички са поканени да празнуват.

28-ми от 18:00 часа ТАМ е територия за деца между 2-ри и 5-ти клас, които проявяват интерес към рисуването, анимацията и необятното мечтаене. Свет от детска школа по анимация Start Up ще им разкаже за започващия от октомври месец курс, който ще научи децата на много интересни похвати от stop motion анимацията. Крайният резултат е  създаването на собствен късометражен анимационен филм, който ще включва рисуване, скулптура и моделиране, изрязване, музика, аудио-визуален дизайн, работа с анимационен софтуер, декориране и още много забавления!

Неделя  в 20:00 часа

Софийското пространство за съвременно изкуство  Жther и TAM  ви канят на първото им съвместно събитие, на  което ще представят SPECIMENS.

Specimens е проект на  лондонския продуцент на ембиънт/дрон Алекс Айвс. Неговите изпълнения на живо включват деликатно аранжирани цикли от касетни ленти, синтезаторни наслагвания и полеви записи.  Издавал е музика към лейбъли като базирания в Амстердам Shimmering Moods и A Giant Fern в Лийдс. На път е да издаде ново LP към лейбъла SVS Recordings.

Така започва ТАМ новият сезон. Очаквайте през октомври представянето на нова карта на Велико Търново, представяне на добри практики от Гърция и Румъния за опазване на културно историческо наследство, музикални артисти от Китай, и Камбоджа,представяне на автори от програмата на Литературен Фестивал Русе 2018 и още много други интересни събития.

Програмата може да следите на: https://www.facebook.com/TAMVELIKOTARNOVO/.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново