Музикантът Петко Савов отбелязва 10 години преподавателска дейност

Публикувано на вт, 23 май 2023
449 четения

Великотърновският музикант Петко Савов присъства в музикалния живот на старата столица не само с творчеството си, с клубните изяви и концертите, но и с преподавателската си дейност във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
През 2013 година Савов бе назначен като хоноруван преподавател към катедра “Музика”. От тогава води часовете по класическа китара, а по-късно и по изпълнителско инструментално майсторство и камерна музика. От миналата година популярният изпълнител води също лекции и упражнения по хоспитиране и практика.
Връщайки се назад в годините, музикантът си спомня, че не е имал сериозно намерение да се занимава с преподаване, макар да е подготвен за това. Освен че разполага с голям сценичен опит и многобройни награди като автор и изпълнител, Савов е преминал и през всички необходими степени на образованието, за да упражнява професията. Завършил е като бакалавър във Велико Търново, после с отличие и магистратура в Музикалната академия (АМТИИ) – Пловдив.
“Истината е, че не съм мислил да ставам учител. Затова и моята преподавателска дейност се развива изцяло в университета. За сега не мисля за по-сериозно академично развитие и някакви научни степени. Харесва ми да съм на сцената, да създавам музика. Преподаването е друга емоция, съчетавам ги успешно”, коментира Савов и споделя, че е щастлив да бъде полезен и да предава знания.
Не крие, че е горд с работата си. Негови студенти вече са успешни музикални педагози и дори в момента преподават в музикалните училища в Плевен и Русе. За други двама знае, че водят часове по китара в детски музикални школи, друг пък прави видеоуроци за китара в интернет.
Савов споделя и за още една годишнина – тази на специалността “Педагогика на обучението по музика”, в която той всъщност преподава. Тази година се навършват точно 30 години от нейното създаване.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново