Музикалната педагожка Миглена Хаджипенчева издаде детска книжка

Публикувано на пн, 5 авг. 2019
763 четения

Детска книжка с 5 приказни истории, обединени в общ сюжет, написа великотърновският музикален педагог Миглена Хаджипенчева. Изданието е придружено с помагало, съдържащо развиващи детските умения игри, настолна семейна игра и подарък талисман. “Верни приятели” е първата творба на авторката и е предназначена за деца от 3 до 7-годишна възраст. “Това е една римувана и богато илюстрирана приказка. Тя разказва за трепетите и вълнението на горските деца, прекрачващи прага на детската градина. Там те откриват своите първи приятели и преодоляват страха от напускането на дома”, описва накратко произведението си дебютиращата писателка. Книжката е с педагогическа насоченост и дава възможност на родителите да проследят доколко детето разбира текста, дали го усвоява правилно и как се справя с приложените задачи. В същото време изданието предлага забавление за цялото семейство, под формата на настолна игра. Приятна изненада за малчуганите е подаръкът-талисман. Той е същият като на врабчето Апо от книжката. Представлява зъб на глиган, даващ сили на малкия герой да “лети” без страх по пътя към детската градина. Поставен е на ключодържател, на който детето читател ще може да окачи символичния ключ, с който ще се завръща у дома при своите родители.
“Големият ми син беше на година и половина, когато го заведох за първи път в детския отдел на Регионалната библиотека във Велико Търново. Тогава той беше най-малкият читател. Обичаше да взема за вкъщи книжки с животни и да ги разглежда с интерес. В този период се родиха и първите ми приказки. Идеята за написването на “Верни приятели” дойде спонтанно, докато един ден разгръщахме заедно страниците с илюстрации на горските обитатели. Тъй като на него му предстоеше да постъпи в детската градина, а знаем, че това е труден период за детето, реших да измисля една горска история за малките животни, които без страх отиват на градина”, разказва авторката на книжката.
Миглена написва “Верни приятели”, когато първородният ѝ син Стилян е на 2 години и половина. Сега той вече е на 10. Историята се превръща в книжка едва когато неговото братче Антоан е на 2 г. и половина. За този 8-годишен период от време тя претърпява две редакции на текста и получава своите приложения.
“Реализирах идеята си едва сега, благодарение на младата и талантлива художничка Йоанна Алтънова. Работихме заедно по този проект в продължение на една година. Добрата визия на корицата и развиващите игри към приказката са дело на графичния дизайнер Евелина Георгиева. Тук е мястото да благодаря на доц. д-р Ния Радева и на д-р Северина Величкова, които ме подкрепиха с професионалните си съвети в това начинание. Книгата е дело на изцяло женски екип. Благодаря и на издателство “Абагар”, каза още Хаджипенчева.
Издадена преди по-малко от месец, книжката “Верни приятели” вече участва в една инициатива за деца. Тя бе представена в проекта “Лятото тича по плажа с книга в ръка” по покана на Богдана Сиракова, главен библиотекар в Народно читалище “Развитие – 1873”, гр. Пещера. Официалното представяне в старата столица предстои през септември.
Въпреки че книгата е дебютна за Миглена Хаджипенчева, тя съвсем не е първи неин досег до децата. Великотърновката е завършила “Музикална педагогика” във ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” и от 15 години работи като ръководител на вокални групи към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс във Велико Търново. В него ежедневно контактува с момичета и момчета на възраст от 3 до 18 г.
Като истински човек на изкуството, Миглена успява да се изявява на различни сцени. Освен музикален педагог и пишещ човек, тя е и водещ на телевизионното предаване “Песни за душата”. Отскоро е сценарист, режисьор и водещ на спектакъла “Кажи, какво е любовта?”, в който актьорите са и автори на текстовете в пиесата. Това са поетесите Елица Кръстева и Марияна Димитрова и писателят Явор Перфанов.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново