Музика, блестящи гласове, сценография и 3D мапинг в операта „Дон Жуан“ на великотърновския театър

Публикувано на пн, 15 май 2023
77 четения

Уникално съчетание между великолепната музика на Моцарт, блестящи гласове, актьорска игра, сценография, костюми и 3D мапинг ще предложи на ценителите на изкуството мегаоперата „Дон Жуан“ на великотърновския театър. Над спектакъла, който е репертоарна гордост на всеки национален и световен музикален театър, работят солисти от България, Сърбия и Гърция, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов“. Гост-режисьор е Петко Бонев, а диригент-постановчик – Георги Патриков. Премиерата на „Дож Жуан“ е на 23 май от 19 часа в голяма зала на Музикално-драматичния театър в старата столица.
Операта „Дон Жуан“ с либретото на Лоренцо да Понте е призната за едно от върховите постижения на Волфганг Амадеус Моцарт, обяснява Маестро Георги Патриков. «Това емблематично музикално заглавие е трудно за изпълнение както технически, така и интерпретационно, тъй като за да се усети красотата на музиката, всяка нота трябва да звучи изключително прецизно. Освен това в сценичното действие има постоянно противопоставяне на комични и драматични епизоди, а това намира естествено отражение в музиката. Тези контрасти изискват много бърза смяна на музикалните състояния, което превръща техниката на изпълнение от страна на музикантите в изключително предизвикателство, но колегите се справят много добре», споделя диригентът.
Благодарение на 3D мапинга с интересните визуални проекции и редуващите се динамични картини зрителите в театралния салон ще се почувстват като на филмова прожекция с тази разлика, че музиката и сюжетното действие ще се развиват пред тях на живо. „Винаги се получава добре, когато се намери баланс между режисьорските решения и музикалното представяне на творбата. По отношение на „Дон Жуан“ при нас с режисьора Петко Бонев има изключителен синхрон. Харесва ми, че на места върху музиката са включени картини, които насочват зрителя към предстоящото сюжетно действие“. твърди Георги Патриков.
3D мапингът за спектакъла е подготвен от Лора Руневска – elektrick me. В постановъчния екип на „Дон Жуан“ участват още Ася Стоименова, която работи над сценичния дизайн и костюмите, концертмайсторът Мария Павлова, хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова.
След премиерата на операта на 23 май във Велико Търново, екипът на театъра ще представи „Дон Жуан“ в четири български града. На 6 юни артистите от МДТ ще гостуват със спектакъла в Стара Загора, на 21 юни те играят в Русе, а на 22 юни – в Плевен. С това заглавие великотърновския театър ще участва в Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, като на 15 юни от 19 часа операта ще бъде представена в зала 1 на Националния дворец на културата. На 21 юли спектакълът ще се играе на крепостта „Царевец“ във Велико Търново в рамките на осмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново