Много забавления и богата арт програма готвят за Нощта на Самоводската чаршия

Публикувано на ср, 11 Сеп. 2019
491 четения

Есента във В. Търново ще започне пъстро и с много настроение с колоритния празник на прочутата Улицата на занаятите. От 20 до 23 септември за девети път ще се проведат традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите, които ще предложат на жителите на старата столица и гостите на града много емоции и богата арт програма. Събитието е вдъхновено от европейската инициатива “Нощ на музеите”, а началото му е поставено през 2011 г. от Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов”.
Предстоящият празник на Самоводската чаршия ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и изкуството. През четирите дни ще има изложение на занаятчии от страната, в което 60 творци ще покажат ръчно изработена керамика, свещи, бижута, аксесоари, играчки, кожени, бутикови и интериорни изделия, плъсти. В базара на продукти и храни с екопроизход ще се предлага ръчно точена юфка, различни видове мед, сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.
В своите работилници майсторите от чаршията ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци на желаещите. На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри, детски забавления и представления. По традиция в празника ще се включи духовият оркестър на СУ “Емилиян Станев” “Джуниър бенд”, а на сцената пред арт бар “Хипстър” ще се проведе традиционният базар на грамофонни плочи и уроци по скречинг. Специално за малките посетители на събитието ще има детска работилничка за сапуни, кулинарни демонстрации с шеф Радичев, точене на юфка и ателие за керамика на открито.
Разнообразна музика ще предложат вечерните концерти, които ще започват в 19 ч. На 20 септември на живо ще свири хибридната музикална формация “Бас Народен”, съчетаваща електронна музика и фолклорни елементи, Коприва и Сърмата Хари и бенд, а в събота, 21 септември, Ред Хот Трибют и компания. Неделната вечер на 22 септември ще започне с група “Графити” с ръководител Аделина Колева, след което ще звучи акустичен суинг с Деси Андонова и Петър Георгиев, а от 21:30 ч. ще е концертът на Дичо.
За любителите на българските народни ритми ще има едночасови хоротеки на 21 и 22 септември от 18 ч. Есенните празнични вечери ще завършват с различни атрактивни огнени спектакли от 23 ч.
Нощта на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите 2019 се организират от Общинска туристическа агенция “Царевград Търнов” и Общината.

сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново